13,7 млн. лева е бюджетът за спорт във Варна тази година

MDS_113,7 млн. лева са планирани за спорт в новия бюджет на Варна. В тази сума влиза издръжката на общинското предприятие и дирекцията, ангажирани със спортните мероприятия и дейности в града, програма „Спорт“, както и изграждането на спортна инфраструктура. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Младежки дейности и спорт“ към ОбС-Варна, на което беше одобрена финансовата рамка за 2022 г.

Бюджетът на програма „Спорт“ тази година е в размер на 1,5 млн. лева.  1/3 от средствата са за материално стимулиране на клубовете.  Около 900 хил. лева са планирани за финансово подпомагане на национални и международни прояви. Сред тях са Европейското първенство по хандбал за младежи до 20 г. и Европейското първенство по карате киокушин, чийто домакин ще е Варна.

В спортния календар на града фигурират също Световната купа по спортна гимнастика, международният лекоатлетически маратон Варна 2022, както и плувният турнир  “Black Sea Cup”. За 82-ри път ще се проведе традиционният маратон по плуване „Галата – Варна“. Тази година водите на Черно море край Варна ще приемат и няколко регати.

По отношение на спортната инфраструктура в бюджета на Община Варна са заделени близо 2,5 млн. лева за стадион „Спартак“, с които да приключи ремонтът на съоръжението.MD_

Членовете на комисията одобриха също проекторамката на Програма „Младежки дейности“ в размер на близо 706 хил. лева и на Програмата за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора, възлизаща на 243 хил. лева.

На днешното заседание на комисията съветниците дадоха съгласието си изграждането на зала по спортна гимнастика да бъде включено в Плана за интегрирано развитие на община Варна  /ПИРО/ за периода 2021-2027г. Те решиха също да се сформира работна група, която да разгледа възможностите за предоставяне на общински терени за безвъзмездно ползване от ФК „Възраждане“ и ДФК „Одесос“, както и за финансово подпомагане на ФК „Тополи 2010“.