Честит Трети март! Варна празнува 145 години от Освобождението на България

O_21Варна отбеляза 145 години от Освобождението на България. Честванията започнаха с ритуал по издигане на  националния флаг на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, а представителни части на Военноморските сили преминаха в тържествен марш под съпровода на духовия оркестър на ВМС.

Сред официалните лица бяха кметът на Варна Иван Портних, министърът на туризма Илин Димитров, областният управител Марио Смърков, евродепутатът Емил Радев, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, зам.-председателят на Общинския съвет Генадий Атанасов и много общински съветници. На тържествената церемония присъстваха също представители на Военноморските сили, на ОД на МВР, районни кметове и граждани.O_24

Последва шествие до Морската градина, където с военен ритуал бяха положени цветя и венци пред паметниците на загиналите за Освобождението на България руски и украински воини.

За поредна година в програмата беше включена лекоатлетическата щафетна обиколка на Радио Варна, която се провежда за 60-ти път. Варненски мотористи също спазиха традицията у направиха почетна обиколка на града – „В името на България“.

По повод Трети март празнични прояви имаше и в район „Владислав Варненчик“. Венци и цветя бяха поднесени пред Мемориала на руските воини в местността Терасите.

В 18:00 ч. тази вечер във  Фестивалния и конгресен център ще се състои концерт-спектакълът „Свободата ..“, а в 19:30 ч. на площад „Антон Новак“ на входа на Морската градина ще започне тържествена заря-проверка по случай националния ни празник.

O_4 G_10
G_15 O_3
O_11 G_20
O_23 O_18
G_27 O_28
G_34 G_36