Електронният прием за детските градини започва на 1 юни

Detska_gradinaЕлектронната система за прием на деца в яслена и първа възрастова група в общинските детски градини на територията на община Варна ще бъде отворена на 1 юни (понеделник) в 10:00 ч. Крайната дата за онлайн подаване на заявленията е до полунощ на 15 юни, а резултатите ще бъдат обявени на 22 юни, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

За учебната 2020/2021 година за прием в първа възрастова група са обявени 1956 свободни места и 380 места към яслените групи в градините. Водещ критерий е близостта на детското заведение по постоянен или настоящ адрес на детето. Удостоверението за уседналост ще се проверява служебно.

От 23 до 26 юни класираните деца трябва да бъдат записани в детската градина, в която са приети. Родителите трябва да представят лична карта за сверка и копие от акт за раждане на детето. При наличие на допълнителни критерии са необходими документи, които ги доказват.

Ако детето е прието, но не бъде записано в срок, то отпада от класирането и родителят трябва да регистрира ново заявление и да получи нов входящ номер. През тази година децата от яслена група в детските градини автоматично ще преминават в първа възрастова група на същото детско заведение.

На 1 юни от 10:00 ч. отваря и електронната система за прием в подготвителните групи към училищата за деца на 5 г. и 6 г. Системата ще бъде затворена в полунощ на 8 юни, а резултатите ще бъдат обявени на 11 юни. Записването ще се проведе от 12 до 16 юни в училището, където е прието детето.

За допълнителна информация родителите могат да се обръщат към директорите на детските градини и училищата и експертите в дирекция „Образование и младежки дейности“ на тел.: 052/820 262 – за детските градини, и на тел.: 052/820 187 – за подготвителните групи в училищата.