Ето кои са носителите на награда „Варна“ за 2018 г.

P1080777Общинският съвет одобри номинациите за награда „Варна“ за 2018 г. Престижните отличия се дават на най-изявените през годината хора на науката, образованието, културата и изкуството. Удостоени с наградата тази година ще бъдат общо 27 личности и колективи. Те ще получат отличията си в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, на официална церемония.

Носители на награда “Варна” за култура

Голямата награда тази година ще получи поетът Валери Станков за цялостно творчество. В раздел „Литература“ отличието ще отиде при Панко Анчев за издаденото литературно-критическо изследване „В зоната на разпада“.

В категория „Изобразителни изкуства“ е номиниран Пламен Аврамов. Той получава признанието за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

Наградата в раздел „Театър“ е за Симеон Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора, и за Цветина Иванова – за блестящото й изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

Номинираните в категория „Музика“ са Духовият оркестър на Военноморските сили, с диригенти капитан III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов, и Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент с големи постижения в областта на музиката.

Балетният състав на Държавна опера – Варна също е сред призьорите. Наградата в раздел „Опера“ е за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.

В категория „Танц“ приз ще получи Милена Попова, хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, печелил редица награди и номинация за Световна танцова купа. Другият отличен в този раздел е академичният танцов театър „Черноризец Храбър” с художествен ръководител проф. Петър Ангелов – за постижения в танцовото изкуство.

Екипът на БНТ Варна е номиниран в категория „Кино“. Той получава признанието за документалния филм „Около света за 202 дни“ със сценарист Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева. Филмът е посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.

В раздел „Журналистика“ победител е Емилиян Ялъмов, награден за висок професионализъм и отразяване на културния живот в община Варна и за двата филма на БНТ Варна „№ 1 – туризмът“ – „Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

За поредна година в категория „Архитектура“ няма номинация.

Носители на награда “Варна” за наука и образование

В областта на хуманитарните науки

Индивидуална награда за проф. Виолетка Горанова Тачева, д.ф. – за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и общия й принос в утвърждаването на град Варна като международен езиков център.

Колективна награда за екипа на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител д-р Калин Колев Михов – за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в ортопедията във Варна.

В областта на природните науки

Индивидуална награда: Няма номинации.

Колективна награда за научен колектив с ръководител доц. д-р Валентина Русева Тодорова – за научно постижение по проект „Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно РДМС (ISMEIMP).

В областта на обществените науки

Индивидуална награда за проф. д-р Росен Николаев Николаев – за монографията му „Оптимизиране планирането на производствено–транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“.

Колективна награда за научен колектив с ръководител капитан II ранг проф. д-р Мирослав Йорданов Цветков – за изпълнението на научния проект „Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“.

В областта на техническите науки

Индивидуална награда за проф. д.т.н. Николай Филев Джагаров – за забележителни, научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите.

Колективна награда за научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Димитров Ковачев – декан на Архитектурен факултет  на  ВСУ „Черноризец Храбър” – за проект Студентска лаборатория „Варна – град за хората“ съвместно с Община Варна.

Носители на награда “Варна” в системата на предучилищното и училищното образование:

 „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка е Илиян Калинов Кънчев – ученик от ХII „д“ клас в III ПМГ „Академик Методий Попов“. Проявява активен интерес към природните науки. Участва целенасочено във всички състезания по биология и химия. Има постигнати отлични резултати на 43-та национална олимпиада по биология и здравно образование, в резултат на което е включен в разширения национален отбор на България за участие в международна олимпиада по биология.

 „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка – Стефчо Димитров Христов – ученик от IХ клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по вдигане на тежести. На Европейското първенство за кадети до 15 години в Прищина, Косово, 2017г., в категория 85 кг. е извоювал следните отличия: двубой – IV място, изтласкване – IV място, изхвърляне – II място 

„Учител на годината” в областта на предучилищното образование е Валентина Господинова Александрова – старши учител в ДГ № 34 „Лястовичка“. Учител с дългогодишен професионален опит, която приема работата си като отговорност, предизвикателство и мисия да подпомага свободната изява и личностното израстване на децата. Доказателство за това са множеството интересни инициативи и проекти, които разработва и реализира с децата. Ползва се с доверието и признанието на педагогическата и родителската общност.

 „Учител на годината” в областта на обслужващите звена – няма номинации.

„Учител на годината” в областта на основното образование е Севдалина Недева Атанасова – старши учител в ОУ „Св. Св Кирил и Методий“. Учител с дългогодишен професионален стаж. Ръководените от нея паралелки са пример за целенасочения стремеж училището да бъде еталон за съвременна образователна среда и толерантни взаимоотношения. Работата й на педагог утвърждава граждански и патриотични ценности у подрастващото поколение. Професионалната й отдаденост се ползва с признанието и обичта на ученици и родители.

„Учител на годината” в областта на средното образование е Елена Труфчева Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“. Цялостната й дейност като учител показва високия й професионализъм при работа с учениците в класни и извънкласни дейности. Възпитаниците й се представят отлично и са спечелили голям брой златни, сребърни и бронзови медали от национални и международни състезания по информатика.

 „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка е Тодор Методиев Тодоров – старши учител по хореография в СУ „Елин Пелин“. Учител с много добра научна, методическа и педагогическа подготовка. Ръководител е на художествено-творческия танцов състав на СУ „Елин Пелин“. Учениците му са спечелили многобройни отличия от международни и национални конкурси. 

“Колектив на годината” в областта на предучилищното образование – ДГ № 31 „Крилатко“ с директор Елена Ташева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. Прилага оригинални и нестандартни образователни стратегии. Взаимодейства си активно с неправителствени организации, което е залог за устойчиво развитие, гражданска позиция и просперитет. Екипът притежава сертификати, грамоти и награди от различни конкурси, състезания и фестивали.

 „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена – ОУ „Цар Симеон I“ с директор Стоянка Велянова. Педагогическият екип е с утвърден висок професионализъм и обществен авторитет, които се дължат на иновативното обучение и високите резултати в учебната и извънкласна дейност. Стремежът за постигане на високи резултати в образователно – възпитателния процес, съчетан с амбициозност и упоритост на целия колектив, са причината за множеството високи постижения на ученици и учители в олимпиади, състезания и конкурси. Доказателство за това са многобройните спечелени отличия. 

 „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена – IV Eзикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“ с директор Веселина Тотева. 60 години история и признание! Безспорен атестат за професионализма на педагогическия екип са блестящите резултати на възпитаниците на гимназията от участия в редица международни, национални конкурси и олимпиади. Заслужена гордост и признание е персоналната награда на директора, удостоен с указ на Президента на Франция със званието „Кавалер на националния орден за заслуги“.