Готвят мерки за финансово оздравяване на “Градски транспорт”

4Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент.

Общият недостиг на средства на „Градски транспорт“ е в размер на малко над 7 млн. лева, от които 5,9 млн. лв. са просрочени задължения. С част от преходния остатък от бюджета за миналата година ще бъдат покрити най-неотложните плащания и общата сума на недостиг ще остане около 6,4 млн. лева, бе изтъкнато на заседанието.

Съветниците възложиха на ръководството на „Градски транспорт“ да проучи възможностите за теглене на банков заем, с който да се изплатят задълженията. В екипа по проучване ще бъде включен и заместник-кметът с ресор финанси и бюджет Христо Рафаилов.

В дневния ред на днешното заседание беше включено и предложение от групата общински съветници от ПП ГЕРБ учениците, студентите, пенсионерите и хората с увреждания да пътуват безплатно в обществения транспорт на Варна. Съветниците обосновават предложението си с обновяването на автопарка на „Градски транспорт“ ЕАД, с което бяха пуснати в движение 50 нови електробуса.5

„В резултат на това се очаква намаляване на разходите на дружеството за дизелово гориво и пропан-бутан с около 50%, като на годишна база сумата възлиза прогнозно на над 3 млн. лева, какъвто приблизително е размерът на приходите от абонаментни на преференциални цени. Намаление на разходите се очаква в значителна степен в дяла за резервните части, който заема водещо място в разходната част“, аргументират се съветниците от ГЕРБ.

В отговор общинската администрация посочва, че приходите през 2023 г. от продажбата на абонаментни карти за групите, посочени в предложението, възлизат на 4,365 млн. лева. В тази сума влизат и постъпленията от картите за учениците до 14-годишна възраст, на които от февруари тази година се осигурява безплатен транспорт, а общината получава за целта средства от държавния бюджет. Затова е необходим нов анализ за финансовия ефект върху местната хазна. Съветниците гласуваха отлагане на точката и поставиха 20-дневен срок, в който администрацията да представи новия анализ.