ОбС-Варна гласува средства за болница, храмове и футболен клуб

13Близо 600 хил. лева от местната хазна ще бъдат вложени в ремонт и апаратура за МБАЛ „Св. Анна“, както и в реконструкция на варненски храмове. Това реши с почти пълно единодушие Общинският съвет във Варна на днешното си заседание.

450 хил. лева от общинския бюджет ще получи варненският “Пирогов“. С 350 хил. лева от средствата лечебното заведение ще извърши ремонт на фасадите на хирургичния блок, а с останалата част ще купи медицинска апаратура. Клиниката по урология се нуждае от „Холмиум“ лазер за извършване на литотрипсия на камъни, с какъвто лечебното заведение не разполага.

Местната власт ще подкрепи и реконструкцията на храмове във Варна. 110 000 лв. ще бъдат вложени в ремонта на параклиса в централните гробища, който е в лошо състояние – с рушащи се корнизи, повреден покрив и непригодно за погребален обред вътрешно разпределение. Други 35 500 лв. от общинския бюджет ще покрият ремонтните дейности на фасадите на арменското училище и арменската църква „Свети Саркис“. Двете сгради се намират в един и същи имот и са част от архитектурните паметници с културно и историческо значение във Варна.

Оживени дебати предизвика предложението за финансово подпомагане на ПФК „Спартак – Варна“. Чуха се различни мнения и критики, но решението да се отпуснат 250 хил. лева на клуба беше взето с почти пълно единодушие. „За“ бяха 34 съветници, “против” нямаше, а с “въздържал се” гласуваха двама души.

Изпълнителният директор на „Спартак 1918“ Мартин Зафиров увери съветниците, че помощта ще е еднократна за този сезон. „Помогнахте ни много. Без Вас клубът нямаше да има тези успехи, които постигна през последната година. Нуждаем се отново от подкрепа, за да не се върнем в изходна позиция“, каза бившият футболист на „Спартак“. По думите му клубът ще може да се издържа и няма да се налага общината да налива непрекъснато пари в него.

 „Положихме доста усилия, за да върнем достойнството на „Спартак“. Правителството отпусна 1,3 млн. лева за ремонт на стадиона, ние също гласувахме допълнителни средства. Ако не подкрепим клуба, рискуваме да се провалят досегашните ни усилия“, коментира председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.