Набелязани са мерки за подпомагане на варненския спорт

DSC07229Набелязани са конкретни мерки за подпомагане на варненския спорт, който е един от най-пострадалите от извънредното положение. Една от тях е срокът на изтичащите през юни договори за безвъзмездно ползване на общинската спортна база да бъде удължен до края на годината. Това съобщи директорът на дирекция “Спорт” към Община Варна Кристиан Димитров по време на онлайн заседание на ПК „Младежки дейности и спорт“.

Ако предложението бъде одобрено от местния парламент, клубовете ще могат да ползват базите безплатно до началото на 2021 г. „Това е много сериозна помощ от Общината за клубовете, за да могат да продължат дейността си и да получат финансиране от Министерството на младежта и спорта“, коментира Димитров.

Спортните клубове получават финансово подпомагане по наредба на Община Варна. „Става дума за около 100 клуба, които, въпреки че няколко месеца не развиват дейност, отново ще получат финансова подкрепа“, добави директорът на дирекция “Спорт”.Kristian_Dimitrov_2

Съветниците възложиха на кметската администрация да изготви справка относно финансовата рамка на програма „Спорт“ 2020 и промените в нея в резултат на извънредното положение.

В дневния ред фигурираше и предложение от групата на ПП „Възраждане“ за отпускане по 500 лв. за всеки месец на извънредното положение на всеки спортен клуб във Варна, който е готов да издаде ваучери за безплатни тренировки срещу получената подкрепа. Мнозинството от членовете на комисията гласуваха с „въздържал се“ с мотива, че предложението не е коректно зададено. „То би следвало да намери отражение в проект на наредба или правилник. Само с едно решение няма как да се уредят всички детайли по предложението“, уточни председателят на местния парламент Тодор Балабанов.

На днешното заседание беше разгледано и искане на Тенис клуб „Супер спорт“ за отдаване чрез концесия на общинските тенис кортове в кв. „Чайка“. Членовете на комисията не го приеха, тъй като според тях евентуално публично-частно партньорство би ограничило достъпа до кортовете и Община Варна би лишила от тренировъчна база три спортни клуба и множество граждани, които от години спортуват там.