Нова зона зa високотехнологични производства ще бъде обособена край Варна

Arhitektura_gradoustroisvoВисокотехнологични производства се предвижда да се появят на територия в съседство до Западна промишлена зона във Варна. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по „Архитектура и градоустройство“, на което беше одобрен ПУП-ПРЗ за имоти с обща площ 30 хектара в местностите Трошеви ниви и Кюклюк.

„Това е една територия, която се намира западно от Западна промишлена зона, a на север граничи с пътя Варна – София. Става дума за обработваеми земеделски земи, като с този план ще се позволи промяна в предназначението им“, обясни пред съветниците главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Съгласно ОУП на Варна територията попада  в устройствена зона за високотехнологични производства. „Това означава, че се допуска изграждането на бизнес и административни сгради, комплекси и обекти за учебна и научно-експериментална дейност, лаборатории и нeзaмъpcявaщи пpoизвoдcтвa. Разрешени са също жилищни сгради за работещите в предприятията, магазини, обекти за обществено хранене, лечебни заведения, спортни съоръжения“, допълни главният архитект на Варна.

По думите му с този план ще се даде възможност за инвестиционна инициатива. „Малки и средни предприятия в сферата на високите технологии и чистите производства ще могат да създадат свои места, в които да развиват дейност“, коментира още арх. Бузев.

Градоустройствените показатели за тази зона са: плътност на застрояване до 50%, кинт – до 1,2, минимална озеленена площ – 40%, бе съобщено още на днешното заседание.