Новоизбраните общински съветници положиха клетва

DSC02612Новоизбраните общински съветници във Варна, кметът на града Иван Портних и кметовете на райони и кметства положиха клетва преди първото заседание на местния парламент. В препълнената зала „Пленарна“ те се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната, във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите от Варненската община и да работят за тяхното благоденствие.

Тържествената церемония беше открита от временно изпълняващия длъжността кмет Пейчо Пейчев, който изтъкна, че за да стане Варна модерен, европейски град, са необходими сплотеност, разумни и полезни решения.

По традиция обръщение към местните депутати направи областният управител Стоян Пасев. „Днес почитаме свети Мина – Деня на християнското семейство, и аз ви възприемам като едно голямо семейство. От днес нататък се слага край на всички политически пристрастия и започва работа, работа и само работа в името на община Варна и на гражданите, които са ви гласували доверие. Надявам се да работим всички заедно. След четири години бих желал всеки един от вас спокойно да застане пред своите избиратели и да се похвали с един успешен мандат“, заяви областният управител, след което връчи символите на властта – ключ и кметска огърлица, на Иван Портних.

От трибуната в зала „Пленарна“ преизбраният кмет на Варна отправи призив към всички в местната власт през следващите четири години да градят мостове, а не стени помежду си. „В началото на новия управленски мандат искам да пожелая на всички успешна работа, мъдрост и зрялост в политическите решения.  Готов съм да продължим с реализацията на проектите във всички сфери на културно-икономическия живот –  градска инфраструктура, образование, култура, спорт, социална политика. Вярвам, че ще има конструктивност и диалогичност в нашата съвместна работа през следващите четири години”, обърна се към съветниците кметът Иван Портних. Той допълни, че ще търси със съветниците допирни точки по всички теми, важни за варненци, независимост от политическата ориентация. “Очаквам от новия Общински съвет активност, критичност, диалогичност. И тъй като провеждаме тази сесия дни след 30-та годишнина от историческото падане на Берлинската стена, нека си пожелаем да търсим това, което ни обединява – да строим мостове, вместо да издигаме стени. Мотивиран съм да работим така, че варненци да се гордеят със своя град! На добър час!“, заяви той.

DSC02525Новоизбраните общински съветници получиха благословията за успешна работа и от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. „Благопожелавам мъдрост, увереност и голям успех на всички вас. Няма значение от вярата на човек, няма значение от неговата политическа принадлежност, важното е, че вие вече сте избрани и сте едно за просперитета на нашия град и нашата епархия. Бог да ви помага и да е с Вас. На добър час!“, каза митрополит Йоан.

DSC02522След края на церемонията по полагане на клетва бе открито първото заседание на местния парламент, което беше водено от най-възрастния общински съветник за този мандат Димитър Чутурков.

В дневния ред беше включена една единствена точка – избор на председател на местния парламент. След тайно гласуване и с подкрепата на 39 съветници беше преизбран Тодор Балабанов от ГЕРБ. В края на заседанието бе сформирана работна група, включваща 13 общински съветници, която ще изготви новия правилник на Общинския съвет.

В местния парламент за мандат 2019-2023 са представени 11 политически партии и коалиции. От общо 51 съветници ГЕРБ има 18 представители, следвани от „БСП за България“ с 8. След тях се нареждат Демократична България, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“, партия „Възраждане“ с по 4 представители и ДПС – с 3 съветници. Пет партии и коалиции ще имат по 2 представители. Това са СДС, ВМРО, „Воля“, МК „Земеделски народен съюз“ и МК „Свобода“, която за първи път влиза в местния парламент.

   DSC02545   DSC02531

DSC02620   DSC02748

DSC02624   DSC02678

DSC02709   DSC02764

DSC02682   DSC02673

DSC02564   DSC02684

DSC02719   DSC02720

DSC02724   DSC02728

DSC02729   DSC02732

DSC02739   DSC02731

DSC02557   DSC02804

DSC02805   DSC02862

DSC02935