Общински съвет – Варна отдаде почит пред паметта и делото на граф Игнатиев и Александър Рачински

P1200396В Деня на дипломата, варненската общественост почете паметта и делото на граф Николай Игнатиев и Александър Рачински. Пред паметниците на руските дипломати, свързали живота си с България, венци и цветя положи и председателят на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов.  Организатор на събитието е Генералното консулство на Руската федерация във Варна, а сред официалните гости бе извънредния и пълномощен посланик на Русия в България Анатолий Анатолиевич Макаров. В церемонията се включиха още областният управител Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, районни кметове, представители на Варненската и Великопреславска митрополия и съдебните институции, организации и граждани.

P1200348Слово към присъстващите отправи Анатолий Марков. В него той благодари на областния управител на Варна,  на кмета на община Варна и на варненската общественост за  положените усилията за съхраняване на общата ни история, свързана с имената на двамата дипломати, както и за развитието на традиционно добрите взаимоотношения с Руската федерация.

Граф Николай П. Игнатиев е сред първите почетни граждани на Варна, чиято съдба е неразривно свързана с България. Той e човекът, подписал от името на Русия Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г., с което се поставя началото на свободна България. Александър Рачински е първият вицеконсул на Русия във Варна, който е съдействал за богослужение на старобългарски език и за развитие на просветното дело в града.

P1200379  P1200373  P1200358 P1200374