Общинският съвет почете 137-годишнината от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

1Заместник-председателят на Общинския съвет д-р Лидия Маринова беше сред гостите на церемонията, на която бяха отбелязани 137 години от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – първото в България техническо учебно заведение. Тържеството се състоя пред централния вход на учебното заведение, а сред официалните лица бяха началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, заместник областният управител Илиян Карагьозов, зам.-кметът Тодор Иванов и др.

В словото си началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров припомни факти и паметни дати от историята училището, което е с утвърден авторитет на лидер във военноморското висше образование в страната и на Балканите. В момента във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се обучават 302 чуждестранни студенти от 12 страни от Европа, Азия и  Африка. През тази седмица започва подготовката на нови 10 чужденци, посочи още проф. Медникаров.5

По време на церемонията беше прочетена заповед на началника на Морското училище за награждаване на военнослужещи и цивилни служители във връзка с годишнината. Цветя бяха положени на барелефите в Алеята на преподавателя и пред паметника на патрона Никола Вапцаров.

След церемонията бе открит и нов кабинет по киберсигурност.

2

4

3