Общинският съвет почете Апостола за 146 г. от гибелта му

18Общинският съвет почете паметта на Васил Левски. Председателят на местния парламент Тодор Балабанов и много общински съветници се включиха в общоградското поклонение по повод 146 години от гибелта на Апостола.

Пред паметника на Левски в Морската градина Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва. В словото си той изтъкна, че Дяконът е жив в съзнанието и на най-малките, и на най-големите човеци 146 години след смъртта си, а това ще продължи и на 200-та годишнината. „Човек живее своя живот от своята рождена дата до датата на смъртта си. Но вглеждайки се в паметта на Васил Левски, разбираме, че датата на неговата смърт е повече чествана от датата на неговото рождение. И това не е случайно, защото осмъртяването на този човек го направи безсмъртен“, каза още митрополит Йоан.11

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, генералния консул на Руската федерация във Варна, почетния консул на Франция и Германия, почетния генерален консул на Чехия. На поклонението присъстваха районни кметове, представители на парламентарно представени партии, съдебните институции, на граждански организации.  Да почетат паметта на Апостола, дойдоха също много деца и ученици от варненски учебни заведения.

С едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи изразиха признателност към делото на Дякона. Честването завърши с тържествен марш на представителни части на Военноморските сили.

4   1

5   9

3   12

15   19

14   20

21   22