Местният парламент единодушно одобри 200 000 лв. за ремонта на Аспарухов мост

С пълно единодушие Общинският съвет във Варна одобри 200 000 лв. за ремонта на Аспарухов мост. Средствата ще бъде използвани за строително-монтажни работи на тротоарната конзола, бе съобщено на днешното извънредно заседание на местния парламент.P1080349

По предварителни изчисления планираният ремонт на част от Аспарухов мост ще струва 1 479 600 млн. лева. Агенция „Пътна инфраструктура“ вече е осигурила 1 279 600 лв., но е необходимо и финансовото участие на Община Варна, за да е цялостна рехабилитацията. Със средствата от Пътната агенция ще се извършат ремонтните дейности по платното за движение, а с парите от местната хазна ще бъдат завършени тротоарите. Парапетите няма да бъдат подменяни. Реконструкцията ще обхваща естакадната част от съоръжението заедно с удължението, жп надлезите и пътните възли към него.

P1080344

Пред общинските съветници кметът Иван Портних заяви, че тази година организацията на движение по моста ще е доста по-оптимизирана. Няма да се затварят едновременно двете платна, а поетапно лента по лента. По думите му, ако ремонтът не започне веднага, до активния туристически сезон няма да е готов и това ще създаде изключително много неудобства на варненци и на гостите на града.

P1080363Кметът изтъкна още, че усилията на общинската администрация по отношение на Аспарухов мост са част от интегрирания й подход за развитие на Варна в южна посока. „Вече имаме избран изпълнител за разширението на ул. „Мара Тасева“, а процедурите за булевардите „Първи май“ и „Народни будители“ са в ход. Очакваме новото правителство да встъпи в длъжност, за да входираме проекта за рибарското пристанище . На следващата сесия ще внеса проекта за паркоустройствен план на Аспаруховия парк, която смятаме да превърнем във втората морска градина на Варна. Всички тези инвестиции са важни и дългосрочно оправдани“, каза Иван Портних.

P1080373

След днешната сесия спешният ремонт на Аспарухов мост може да стартира. Фирмата изпълнител е избрана и е в готовност да започне работа на обекта веднага. Планира се дейностите да приключат до началото на туристическия сезон.

На заседанието общинските съветници упълномощиха и представителя на Община Варна да участва в Общото събрание на ВиК, насрочено за 20 април.