От полунощ влизат в сила по-строги мерки срещу коронавируса

CoronavirusОт полунощ у нас влизат по-строги мерки срещу разпространението на COVID-19, съобщи на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и на закрити обществени места. Изключение ще се прави само за собствениците на домашни любимци, като условието към тях е да няма струпване на хора.

Органите на МВР ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните артерии на областните центрове и ще извършват проверки за целта на пътуването на гражданите. През КПП-та ще се пропуска преминаването на лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане на собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност.

Забранява се на хората до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 8:30 часа до 10:30 часа.

Тези мерки ще бъдат в сила няколко дни. Ако резултатът е негативен, нивото на сигурност ще бъде повишено, заяви още министър Ананиев.