Откриха реновираната АГ болница във Варна

13Реновираната АГ болница във Варна беше официално открита днес. На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и много общински съветници.

Ремонтираните отделения бяха осветени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а лентата прерязаха ресорният зам.-кмет Коста Базитов и управителят на лечебното заведение проф. Емил Ковачев. Сред гостите на тържествената церемония бяха областният управител Стоян Пасев, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, представители на общинската администрация.

„Поздравявам всички, които са положили усилия за реновирането на АГ болницата. С нов облик и съвременна апаратура лечебното заведение ще посреща новия живот, а това е изключително важно за нас. Модернизацията е част от стремежа ни да осигурим по-добри условия във варненските общински лечебни заведения и затова ще продължим да работим за обновяване на здравната инфраструктура. Винаги можете да разчитате на нашата подкрепа“, изтъкна пред присъстващите председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той пожела в болницата да проплакват все повече бебета и да има щастливи родители.11

Управителят на лечебното заведение проф. Емил Ковачев благодари на Община Варна за отпуснатите средства в размер на близо 1,3 млн. лева за закупуване на апаратура, реновация на сградния фонд и изграждане на външен асансьор.

„За мен и целия екип на лечебното заведение е от изключителна важност да разполагаме с модерна апаратура, за да може да отговорим адекватно на нуждите на нашите пациенти. Смятаме, че освен навременна и адекватна медицинска помощ се нуждаят от приятни битови условия при престоя си при нас, а подобен мащабен ремонт на отделенията не е правен от повече от 20 години“, изтъкна проф. Ковачев.

9Реновирани са родилното отделение, реанимацията, операционните зали, гинекологичното и неонатологичното отделение. Изцяло са ремонтирани покривите на високото и ниското тяло на сградата, а съвсем скоро ще започне изграждането на външния асансьор на сградата.

С част от средствата е купена и нова апаратура. Сред придобивките са хистероскопско оборудване, единствено в Североизточна България, както и високоспециализирана апаратура за патоанатомичната лаборатория. Болницата вече разполага и с комбиниран стерилизатор и пациентски монитори.

През миналата година в болницата са проплакали 2278 бебета, а от началото на 2019 г. са родени 685 бебета.

1   2

5   6

12   14