Правната комисия одобри промени в четири общински наредби

Правна_1Промени в четири общински наредби разгледа на днешното си заседание правната комисия към Общински съвет – Варна. Съветниците одобриха допълнение на Наредбата за условията и реда за поставяне на преместваеми обекти, предложено от зам.-председателя на местния парламент Христо Атанасов. Причина за внесените корекции са зачестилите случаи на разполагане на чадъри, тенти и др., ограничаващи системата за видеонаблюдение. „По тази причина предлагам преди поставянето на рекламни съоръжения, чадъри и прочие, да се иска предварително съгласие на Община Варна, за да не се възпрепятства дейността на камерите“, поясни пред колегите си Христо Атанасов.

На разглеждане бяха подложени и изменения в Наредбата за условията и реда за провеждане на конкурс за избор на членове на органите на управление и контрол на публичните предприятия на Община Варна. Те предвиждат възнагражденията на органите за управление и контрол на публичните общински предприятия да се определят по нови правила. Сегашните са изцяло заимствани от Закона за публичните предприятия, но са трудно приложими по отношение на общинските публични предприятия.Правна_2

Членовете на правната комисия дадоха положително становище и по отношение на законосъобразността на предложените поправки в Наредбата за финансово подпомагане на спортните клубове, в Инструкцията за материално стимулиране на варненски спортисти, треньори и длъжностни лица и в Наредбата за финансово подпомагане на проявите по програма „Спорт“ и програма „Социален туризъм“. Предвижда се финансовото подпомагане на спортните клубове и на проявите от спортния календар да се осъществява по нов ред и условия.