Предвижда се увеличение на цената на билета за градски транспорт

DSC03287Цената на билета за 60-минутно пътуване в градския транспорт във Варна да се повиши и да стане 1,60 лв. Предложението на общинското предприятие ТАСРУД беше прието от транспортната комисия към местния парламент. Увеличение се предвижда и на 90-минутния билет, който да поскъпне от 1,50 на 2,40 лева. Билетът за 120 минути пътуване, сега на цена от 1,80 лв., предстои да отпадне.

В продължение на 14 години билетът за градски транспорт струваше 1 лв. „Бързо променящата се икономическа ситуация, включително повишаването на цената на горивата и енергоресурсите в световен мащаб и на местно ниво, увеличените разходите за заплати на персонала и др. налагат промяната в цената“, заяви пред съветниците инж. Милко Лалев, директор на ОП ТАСРУД.

„Тази стъпка е тежка и трудна, но тя е необходима. Ако се отложи, това ще утежни още повече състоянието на „Градски транспорт“, допълни той. По думите му билетите за 60- и 90-минутно пътуване заемат най-голям дял от продажбата на превозни документи – 95,6%.

Цената за билета за целодневно пътуване се запазва 4 лв. Без промяна засега остават абонаментните карти, както и дотираните карти за ученици, студенти и пенсионери.

Новите цени на билетите получиха одобрението на транспортната комисия, но за да станат факт, трябва да бъдат приети и от Общинския съвет.

Съветниците одобриха и Икономическата рамка на обществения превозвач във Варна за 2022 г.  Възнаграждението на километър маршрутен пробег е в размер на 13 916 000 лв. без ДДС, или 1,39 лв./км, а разходът на километър – 3,55 лв. без ДДС, стана ясно на днешното заседание на комисията.

Малко над 8,8 млн. лева са предвидени в бюджета на Община Варна за дофинансиране картите за градски транспорт за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания. Проекторамката за дейност „Транспорт“ беше одобрена от съветниците.

Средствата са редуцирани спрямо миналата година, тъй като са заложени по-малко карти за учащи и за пенсионери, ползващи крайградски линии. По-малко са и пътуващите с карти ученици от варненските села и от к.к. „Златни пясъци“. Причината за намаления брой е, че не всички се възползват от полагащите им се преференции.

От бюджета за дейност „Транспорт“ се финансират преференциалните карти, покриват се разходи за превоз на трудноподвижни хора и се отделят средства за компенсация към превозвачите за издадени карти през предходната година.

Най-много средства общината е предвидила за доплащане на пенсионерските карти – 5,1 млн.  лева. Над 2,1 млн. лева са заделени за абонаментни карти за учащите. С тях общината ще дофинансира 9 хил. карти, с 1 000 по-малко спрямо 2021 г., но с около 2 000 повече спрямо 2019 г. За пътуванията за хората с увреждания общината е заделила същите средства, както и миналата година – над 1,1 млн. лева.