Пристанищната зона във Варна ще бъде отворена още, обяви премиерът

12Пристанищната зона във Варна ще бъде отворена още, а тежкият трафик в района ще се измести. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов, който направи инспекция на инфраструктурните обекти в града.

„Варна е рядко красив град и малко може да се направи, за да стане още по-хубав“, изтъкна премиерът в кв. „Аспарухово“, където се запозна с изпълнените проекти в района и изрази задоволство от свършената работа.

Той бе придружаван от министъра на финансите Владислав Горанов и от кмета Иван Портних. На събитието присъстваха също председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител Стоян Пасев, народни представители. На новоизградената площадка до районното кметство имаше и много деца от ФК „Спартак“, които изказаха благодарност към министър-председателя за подкрепата за любимия отбор.

Преди това Бойко Борисов бе инспектирал най-големия инфраструктурен проект в града – изграждането на бул. „Васил Левски“. По думите му това е изключително сложно съоръжение с множество пилоти и трудности в изпълнението. Същевременно министър-председателят изрази очакването си до няколко месеца то да бъде завършено.

Премиерът бе запознат на място и с проекта за изграждане на рибарско пристанище „Карантината“ в „Аспарухово“. Той отрече информациите, че там ще се строи хотел. По думите му ще бъде изградено рибарско пристанище, каквито вече има в Созопол и Поморие. Варненци и гостите на града ще могат да си купуват прясна риба при съответните хигиенни условия, обясни министър-председателят.P1170250

В рамките на срещата митрополит Йоан благодари на премиера и на правителството за помощта, която оказват на Варненската и Великопреславска митрополия. Държавата отпусна 200 000 лева за ремонт на покрива на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ и 300 000 лева – за църквата „Св. Прокопий Варненски“. Пред премиера владиката изрази надеждата до края на другата година новият храм на Варна да бъде открит.

Министър-председателят се срещна също с ръководството и с децата от „Спартак“, които му благодариха за спасението на клуба. Бойко Борисов им каза, че правителството е готово да продължи да помага, но средствата трябва да се инвестират в развитието на младите таланти.

1„Можем да заделяме повече пари, но да знаем, че ги даваме за децата. Когато 10-12 хил. деца тренират по игрищата, от тях 12 ще станат големи футболисти. По 2-3 играчи в националния отбор са излизали от големите градове“, подчерта премиерът.

„В България нямаме отбори с финансовите възможности на „Реал Мадрид“, „Манчестър сити“, затова ние трябва да си създадем нашите футболисти. Имаме ген и доказахме, че можем да стигнем до четвърто място в света“, допълни Борисов.

Пред журналисти той обяви, че другата седмица предстои да бъде открита отсечката от автомагистрала „Хемус“ около Провадия и да се направи първа копка на участъка Белокопитово-Търговище.

7   10

11