Решено: Варненци отново ще почиват на празника на града

17Празникът на Варна отново ще бъде празничен и неприсъствен ден. Това реши Общинският съвет с 36 гласа „за“. Само един съветник гласува „против“.

Препис-извлечение от решението можете да изтеглите от ТУК

Християнският празник Свето Успение Богородично е определен за ден на Варна с решение на Общинския съвет във Варна от 1993 г., а за първи път е почивен ден през 2007 г. От тогава до сега  традицията се спазва без прекъсване.

Гласувано бе също да се осигурят до 1,862 млн. лева с ДДС от местната хазна за съфинансиране на проектите, одобрени по новата програма за саниране, в които има обекти – общинска собственост.  31 сгради са включени в списъка за саниране със средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, като в 10 от сградите има обекти, собственост на общината. Средствата ще бъдат заложени в общинските бюджети за следващите две години.3

Към момента има забавяне на изпълнението на програмата. В национален мащаб от над 700 одобрени проекта са подписани едва 23 договора, стана ясно на днешното заседание

Друго решение, което съветниците взеха, е да се увеличи капиталът на „ДКЦ Св. Иван Рилски“ в кв. „Аспарухово“ със 148 550 лв. Това е стойността на отпуснатите от общинския бюджет средства за ремонт на първи етаж на сградата.

Общинският съвет даде съгласието си старите автобуси на „Градски транспорт“, които бяха заменени от електробуси, да се бракуват. От експлоатация ще бъдат извадени 53 амортизирани превозни средства.