Стартира проектът за изграждане на рибарско пристанище в Аспарухово

P1210985Първата копка на супермодерното рибарско пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“ бе направена днес в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, Деница Николова, зам.-министър на МРРБ, Мария Габриел, еврокомисар, председателят на ОбС Тодор Балабанов и областният управител Стоян Пасев. Гости на събитието бяха още зам.-кметът на Община Варна Христо Иванов, кметът на район Аспарухово Калина Белмезова, както и представители на фирмата-изпълнител.

Стойността на проекта е 13,7 млн. лева, като от  тях 8 млн. лева ще са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Морско дело и рибарство” (2014 – 2020 г.), а останалите средства ще бъдат осигурени от общинския бюджет.

Проектът включва модернизация и реконструкция на съществуващото рибарско пристанище, което ще е  с капацитет – 116 места за плавателни съдове. Предвижда се и изграждане на хидротехнически съоръжения, прилежащата инфраструктура и 3-етажна сграда. В сградата ще се помещават административните офиси на контролиращи органи, обособен кът за продажба на риба, малка работилница за ремонт на лодки, място за разбор за риболова. Покривът ще е оформен като амфитеатър, ще има и кула-стълбище с изглед към морето. Предвижда се изграждането на музей на открито край Аспаруховия вал и създаване на транспортна връзка по море с корабчета между Аспарухово и Морска гара. В проекта са заложени също и изграждането на паркинги – както за автомобили, така и за ремаркета, превозващи плавателни съдове.P1210977

„Благодаря за подкрепата на министерствата на земеделието и на регионалното развитие. Вярвам, че този дълго чакан проект ще допринесе още повече за развитието на район Аспарухово“, каза кметът. „Заложено е 1% застрояване – за санитарни помещения. Лъжа са твърденията, че в парка ще има кръчми и блокове. В самото решение ясно е казано, че това е парк – с алеи, с осветление, с паркова мебел, пейки, беседки, зони за отдих, детски площадки, спортни площадки“, добави той.

С реализацията на проекта ще се създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, устойчиво развитие на риболовната дейност на територията на общината, запазване на занаята рибарство и поминъка на рибарите, създаване на нови работни места.

IMG_20190521_135900 IMG_20190521_141102