Т. Балабанов: Новата библиотека ще се утвърди като иновативен културен център във Варна

P1080084С реализацията на проекта за нова сграда Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще се утвърди като мащабен и иновативен културен център във Варна. С тези думи председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов се обърна към екипа на културния институт по повод 134-та годишнина от основаването му. P1080045

„Убеден съм, че в новия дом не само ще опазите писмената ни памет и непреходните ценности, но и ще покажете библиотеката на бъдещето. Тя няма да е само консервативно пространство за четене, но и място за социално общуване, нови преживявания, различни културни инициативи“, се казва в поздравлението на Балабанов. За да запечатат историческите моменти, които предстоят, той направи символичен подарък на библиотеката – фотоапарат.

„Варненската библиотека е част и от новата ни кауза: Варна – град на знанието, в който искаме да обединим интелектуалния потенциал на морската столица“, заяви в приветствието си кметът Иван Портних.P1080093

Сред гостите на празника бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, евродепутатът Емил Радев, зам.-кметове, представители на културни институции в града.

Част от празника бе изложбата „Книгите във вихъра на времето“. В нея са представени 21 редки издания, притежавани от библиотеката, които имат интересна съдба.