Тодор Балабанов присъства на форум за възможностите за бизнес и инвестиции във Варна

Възможностите за задълбочаване и разширяване на сътрудничеството между местния бизнес и фирми от Русия бяха обсъдени на среща във Варна, на която присъства и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Събитието под мотото „Варна – пристанище на големите възможности“ е част от инициативата на общинската администрация за създаване на добри бизнес контакти на варненските компании с чуждестранни партньори.

Домакин на форума беше кметът Иван Портних, а участие в него взеха търговският представител на Русия у нас Игор Илингин, генералният консул на Руската федерация Сергей Лукянчук, новоизбраният областен управител Тодор Йотов, кметове от областта, представители на бизнеса.

По време на разговорите беше поставен акцент върху създаването на нова зона за иновации и развитие съвместно с Девня, Белослав и Аксаково. „С потенциала на Варна и с възможностите, които предлагат съседните общини, регионът ще е още по-атрактивен за развиване на бизнес и ще се открият допълнителни работни места“, посочи Портних. Той изтъкна, че градът се нарежда на второ място в страната по преки чуждестранни инвестиции след София. Чуждите капиталовложения във Варна за 2015 г. възлизат на 1,761 млрд. евро, което с близо 5% повече спрямо предходната година. 85% от чуждестранните инвестиции в областта се формират само от общините Варна и Девня.

В рамките на форума търговският представител на Русия у нас Игор Илингин изтъкна, че тази година полетите от Русия до Летище Варна ще се увеличат двойно. А генералният консул Сергей Лукянчук отчете, че два пъти повече бизнес визи е издало Руското консулство във Варна през 2016 г. спрямо предходната година.

P1070568P1070558P1070572