Утвърдиха номинациите за награда „Варна“ в областта на културата

2С пълно мнозинство комисията по култура към Общинския съвет утвърди номинациите за награда „Варна“ за 2022 г. Тазгодишният носител на голямата награда ще бъде археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостния му научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

В раздел „Литература“ отличието е за екипа на Държавния архив във Варна за активната му будителска работа през периода на пандемичните ограничения.

Номинирани в категория „Изобразителни изкуства“ са Цветан Кръстев за мащабната му ретроспективна изложба „Автогейм“ и екипът на галерия „Арт Маркони“ за осъществяването на художествения проект „Портрет на Варна в 100 живописни платна“, обединил творческите виждания на 40 художници.

Три са номинациите в раздел „Театър“. Индивидуалният приз отива при актьора Стоян Радев за превъплъщението му в образа на Салиери в постановката „Амадеус“ от Питър Шафър. Признание получават и екипите на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и на Държавния куклен театър за високия им професионализъм при създаването съответно на представлението „Тютюн“ и на спектакъла за възрастни „Гларус ретро кабаре“, посветен на „Варна – 100 години курортен град“.

В раздел „Опера“ номинация получава екипът на Държавна опера – Варна за реализираната мащабна продукция-мюзикъл „Цар Лъв“.

Призьор в раздел „Архитектура“ е арх. Владимир Попов, отличен за съществения му принос в опазването на архитектурното наследство и за архитектурното изграждане на облика на Варна.

В раздел „Журналистика“ признание получават фотожурналистът Красимир Делчев за самостоятелната му изложба „Животът в кадър“ и екипът на Регионален телевизионен център – Варна – за високия професионализъм при отразяване на културните събития в града и  популяризирането на културата и изкуството на Варна в национален ефир чрез предаването „Линия Култура“.

В разделите „Музика“, „Танц“ и „Кино“  тази година няма номинации.

Предложенията трябва да бъдат гласувани и от Общинския съвет.

По традиция награда „Варна“ ще бъде връчена в навечерието на 24 май –  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.