Утвърдиха номинациите за награда “Варна” в областта на културата

KDR_1Голямата награда “Варна“ в областта на културата тази година получават световноизвестният фотограф-художник Гаро Левон Кешишян и хорът на варненските момчета и младежи при Хорова школа „Проф. Марин Чонев“. Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна, на което бяха утвърдени номинациите за награда „Варна“.

В раздел “Литература“ отличието е за Ангел Дюлгеров за постиженията му като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат. В категория “Изобразителни изкуства“ приза ще получи Школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал”.

В раздел „Театър“ има три номинации. Колективната награда ще вземе екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” за постановката „Драконът“. Индивидуалните отличия отиват при Веселина Михалкова за изпълнението й в премиерните постановки „Телефонът на мъртвеца“ и „Магьосническо езеро“ и при Пламен Георгиев за ролите му в „Да пееш под дъжда“ и в „Бащи, лъжи и още нещо“.

Три номинации има и в категорията „Танц“. Награда „Варна“ ще получи Ансамбълът за народни песни и танци „Одесос“ при ОД на МВР – Варна, който тази година празнува 65 години. Другите номинирани са Любомир Кацаров, един от първите солист-балетисти на Варненската опера, и Димитричка Кателиева за приноса й към танцовото изкуство и работата й с младите хора.

Отличието в раздел „Музика“ е за Евгения Паскова – старши преподавател по цигулка в НУИ „Добри Христов“, за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи.

Сред призьорите е и арх. Тодор Даскалов. Той е номиниран в раздел „Архитектура“ за приноса му в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата във Варна.

Колективната награда в категория „Опера“ ще получи екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и изпълнители в мюзикъла „Да пееш под дъжда“. Индивидуалният приз в този раздел отива при Александър Мутафчийски за режисурата му на спектакъла „Царицата на чардаша“ и превъплъщаването му в ролята на Бони.

В категория „Кино“ победители са „4 френдс студио“ за куклената им анимация „Вълшебното копче“ и филма „Тайната на Пипин“, както и Вилиана Кръстева за въвеждането на новата документална продукция „Репетиция“ по БНТ2.

В раздел “Журналистика“ награда ще получат Доно Цветков – автор на предаването „Може би ДА“ по Радио Варна, което става на 25 години, и Виолета Тончева  за постиженията й като журналист и автор на изследвания и критически текстове за медии, литература, визуални изкуства и архитектура.

По традиция награда „Варна“ ще бъде връчена в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.