Варна отбеляза 151-ата годишнина от рождението на капитан I ранг Димитър Добрев

P1200444С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя във Варна бе отбелязана 151-ата  годишнина от рождението на капитан I ранг Димитър Добрев. Тържествената церемонията, организирана от Военноморските сили на Република България и Военноморския музей във Варна, се проведе пред бюст-паметника на капитан Добрев в Морската градина.  От името на Общински съвет – Варна,  в знак на признателност венец бе положен от председателя на Съвета Тодор Балабанов. В събитието се включиха още областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних, ст. комисар Даниел Пашов – директор на ОД МВР – Варна, кметове на райони, членове на военно-патриотичните съюзи, общественици.P1200436

Именитият български флотоводец, капитан I ранг Димитър Добрев е командир на отряд торпедоносци по време на Балканската война.  Благодарение на стратегическите си умения и знания по морско дело той осъществява успешната атака на миноносеца „Дръзки“ срещу  крайцера “Хамидие” и става един от най-успешните флотски командири в българската история.

За втора поредна година Военноморският музей във Варна обявява конкурс за разработване на есе. По думите на  Д-р Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей във Варна, конкурсът е  „за всички млади хора, за които в нашата история има много ценни моменти и личности заслужаващи да бъдат познавани“.  Той е посветен на 140-та годишнина на Българските Военноморски сили и поставя началото на серията от прояви, които ВМС ще проведе през цялата година. Темите са: „Флотоваци и герои на българската военноморска история“, „Бойната слава на флота“ и „Флотът и предизвикателствата на съвременния свят“. Срокът за подаване на есетата е до 25 април, а призовите места ще бъдат обявени на 18 май в рамките на инициативата „Нощ на музеите“.

P1200450P1200420P1200419P1200408