Варна отбеляза Богоявление и 171 години от рождението на Ботев

9Днес е един от най-големите християнски празници – Богоявление. Празникът беше почетен от председателя на местния парламент Тодор Балабанов и от доста общински съветници. Те се включиха и в тържественото отбелязване на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

Празничната програма започна с литургия в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. На площад „„Св. св. Кирил и Методий” последва военен ритуал за благославяне на частите и техните бойни знамена.

На събитието присъстваха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, народни представители, районни кметове, представители на редица институции. Въпреки студа празникът беше уважен от много жители и гости на града.

Те се включиха в традиционното шествие от храма до Морската градина, където бяха отбелязани 171 години от рождението на Христо Ботев. В знак на почит паметникът на поета революционер беше отрупан с венци и цветя.7

Тържествата завършиха с Велик богоявленски водосвет. По традиция Варненският и Великопреславски митрополит Йоан хвърли кръста от борда на военен катер в ледените води на Черно море. Тази година около 80 смелчаци скочиха за кръста, като пръв до светинята доплува 18-годишният Александър Матев, ученик в СУЕО „Ал. Пушкин“.

2   8

11   13

12   15

16   18

20   26

30   31

32