Варна отбеляза Богоявление и отдаде почит към Ботев

10Варна отбеляза тържествено големия християнски празник Богоявление и почете 174-та годишнина от рождението на поетa и революционер Христо Ботев. Празничните прояви уважиха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и общински съветници.

Йордановден започна в Катедралния храм „Успение Богородично“ с тържествена литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Последва водосвет и благославяне на частите и бойните знамена на пл. „Св. св. Кирил и Методий“.18

Сред официалните лица бяха кметът Иван Портних, областният управител Марио Смърков, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, евродепутатът Емил Радев, народни представители, районни кметове и граждани.

Празникът продължи с традиционно шествие до Алеята на възрожденците в Морската градина, където беше почетена 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев. В знак на признателност пред паметника на великия българин бяха положени венци и цветя.

Кулминацията на събитията бе ритуалът по изваждане на кръста, който беше хвърлен от митрополит Йоан от борда на военен катер на Първа буна. Пръв до светинята доплува 19-годишният Димитър Петров. Студентът по информатика в СУ „Св. Климент Охридски“ и състезател по водна топка в СК “Тича” пожела щастие, любов и най-вече здраве.

1 3 4
13 11 15
16 17 19
23 25 26
28 29 31