Варна с повече пари за здравеопазване през 2020 г.

Zdr_123 млн. и 412 хил. лева са предвидени за здравеопазване в бюджета на община Варна за 2020 г., което е с 2 млн. и 300 хил. лева повече спрямо предходната година. Проекторамката беше разгледана и одобрена на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна.

В бюджета за здравеопазване са включени разходите за 12 детски ясли, 112 медицински кабинета в детски градини и училища, 3 млечни кухни и 23 разливочни. През 2020 г. стартира приготвянето на храна за деца със специфичен режим на хранене – безглутенов и безказеинов режим.

Капиталовите разходи са в размер на 3 млн. и 854 хил. лева, или с над 350 хил. лева повече спрямо предходната година. Предстоят основни ремонти и изграждане на пристройки в детски ясли „Чуден свят“ и „Роза“, за което са предвидени около 2 млн. лева. С други 750 хил. лева общината планира реконструкция на площадките за игра в детски ясли № 8 „ „Щурче“, № 9 „Детелина“, № 3  „Зайо Байо“, № 14  „Звънче“.

Заделените средства за изпълнение на общинските програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве са 349 хил. лева. През тази година е предвидена реализацията на 14 програми, като 6 от тях са насочени към децата. Сред тях са „Аз успявам”, „Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания”, „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието”, „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“.

И през 2020 г. Община Варна ще продължи да подкрепя двойките с репродуктивни проблеми. Бюджетът на общинската инвитро програма е в размер на малко над 238 хил. лв. За еднократни помощи за лечение на граждани са предвидени близо 151 хил. лева.

 За капиталови трансфери на общински лечебни заведения са заложени малко над 407 хил. лева.