Във Варна се строи кораб за маркиране на плавателния път на р. Дунав

Във Варна се строи български кораб за маркиране на плавателния път в долното течение на река Дунав. Той е на стойност 5,150 млн. лв.  и е част от мащабния проект „FAIRway Danube.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков проследи напредъка на строителството на плавателния съд. Той бе придружен от директора на Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“  инж. Павлин Цонев, от кмета на града Иван Портних и от председателя на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов.

Основната задача на кораба ще е да поставя навигационни знаци за обозначаване на плавателната част на реката. Ще бъдат монтирани и 10 автоматични хидрометрични станции. По същия проект наскоро в Русе беше доставен и нов катер за хидрографски измервания. С него Агенцията ще събира точна информация за промените, настъпващи в критичните участъци. Така ще се оптимизира траекторията на корабоплавателния път и ще се създадат по-добри условия за транспортиране на стоки и пътници, съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Корабът ще бъде готов през август 2018 г., а името му ще бъде избрано с конкурс.

„FAIRway Danube“ е подкрепен от Стратегията на ЕС за Дунавския регион, чийто ротационен председател тази година е България. Проектът цели подобряване на корабоплаването и навигацията по р. Дунав и нейните плавателни притоци. Партньори в проекта са Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния. Страната ни участва чрез  Изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на река Дунав“. Средствата са осигурени от Механизма за свързване на Европа.

21

18

20