Връчиха награди „Варна“ за постижения в областта на културата, науката и образованието

DSC09121В навечерието на Деня на народните будители бяха връчени награди „Варна“. Общо 19 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието през последната година получиха престижната награда. Отличията бяха връчени от кмета на града Иван Портних и от председателя на Общински съвет-Варна Тодор Балабанов на тържествена церемония в Юнашкия салон.

„Радвам се, че именно сега имам честта да съм сред Вас, уважаеми будители на нашето време. Защото днес имаме нужда от хора със смели идеи и новаторски решения. Защото повече от всякога се нуждаем от личности, които да крепят духа ни и да подхранват оптимизма ни. Вие ни давате всичко това, за което сърдечно благодаря. Вашите дела, всеотдайност, талант са безценни!“, каза в приветствието си председателят на Общинския съвет.

Поздрав към наградените отправи и кметът Иван Портних. “Награда „Варна“ се дава от граждани на граждани! Затова вярвам в обективната преценка за номинираните – хора с принос за развитието на духовността, с високи професионални постижения в своите области, с активна гражданска позиция.  За съжаление, образованието, науката и културата са сферите с най-голям риск от тежки последствия заради пандемията. Затова искам да Ви уверя, че Община Варна ще продължи да бъде Ваш верен партньор “, обърна се към наградените кметът Иван Портних.DSC09168

Традиционно наградите се връчват по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, но заради пандемията от COVID-19 церемонията беше отложена. Събитието се състоя при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

Голямата награда получи Петър Тодоров за създаването на осемтомната поредица „Енциклопедии Варна“ и за приноса му в културния живот на града. В раздел „Литература“ призът е за Валентин Димитров. Победители в категория „Театър“ са екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и актьорът Стоян Стоянов. Наградата в раздел „Изобразително изкуство“ е за Венелин Иванов, а в раздел „Опера“ – за екипа на Държавна опера – Варна. В раздел „Кино“ победител е Мариета Бобева, режисьор и ръководител на РТВЦ-Варна. Екипът на БНР – Радио Варна получи признанието в раздел „Журналистика“.

DSC09197Колективната награда в раздел „Хуманитарни науки“ отиде при научен колектив с ръководител капитан I ранг доц. д-р Николай Великов, в партньорство с международен колектив с координатор SOLENT UNIVERSITY, Великобритания. Носител на индивидуалната награда в раздел „Природни науки“ е проф. д-р Радослав Радев. Екипът по донорство и трансплантации към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов получи колективната награда в този раздел. В категорията „Обществени науки“ индивидуалният приз е за проф. д.ю.н. Йонко Кунчев. Сред отличените е и научен колектив с ръководители доц. д-р Красимир Недялков и Владимир Бронфенбренер. Наградата в раздел „Технически науки“ е за научен колектив с ръководители доц. д-р Галина Момчева и доц. д-р Стоян Павлов.

Калоян Васев – ученик от Първа езикова гимназия, и Александрина Петрова – ученичка в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, са носители на награда „Варна“ в раздел „Ученик на годината”, съответно в областта на общообразователната и на професионалната подготовка. В раздел „Учител на годината” в областта на предучилищното образование призът е за Екатерина Спасова – старши учител в ДГ № 39 „Приказка“. Тази година в категориите „Учител на годината” в областта на: обслужващите звена, основното и средното образование и професионалната подготовка, нямаше номинации. В раздел „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование“ награда „Варна“ отиде при Детска градина № 26 „Изворче“. Сред тазгодишните призьори са и колективите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и на Първа езикова гимназия.

DSC09206   DSC09222

DSC09308   DSC09441

DSC09134  DSC09129

DSC09421  DSC09293

DSC09124  DSC09230