Зам.-председателят на Общински съвет – Варна присъства на открит медицински Съвет на УМБАЛ „Св. Марина“

P1140912Над 5000 студенти, специализанти и докторанти се обучават в МУ-Варна, от които 1400 чуждестранни, от общо 44 страни. Това стана ясно днес на провелия се в УМБАЛ „Св.Марина“  открит медицински Съвет на дружеството. Официални гости на събитието бяха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ Валентин Игнатов, областният управител на град Варна Стоян Пасев, кметът на града Иван Порних, ректорът на МУ-Варна, лекари и студенти. От името на Общински съвет – Варна на срещата присъства неговият зам.-председател д-р Янко Станев.

От отчета на УМБАЛ „Св. Марина“ за 2017 г., представен от проф. д-р Валентин Игнатов, става ясно, че приходите на дружеството са увеличени с 2,81%. През годината болницата е удвоила капитала си и е закупила 10 апарата за хемодиализа, ултразвуков апарат за детската клиника по клинична хематология и онкология, 3 апарата за изкуствена белодробна вентилация, хирургическа видеосистема и др. Болницата разполага с 1392 легла, а в нея работят общо 2073 човека, между които 529 висш медицински персонал.

„Болница „Св. Марина“ е една от най-големите, най-модерните и най-ефективно работещите боP1140925лници у нас. Тя е и с най-съвременна техника и прекрасни специалисти. Условия достатъчни, за да подобрим медицинското обслужване на населението, не само от североизточна България, но и от цялата страна и от чужбина, защото доколкото знам вече много чуждестранни граждани търсят медицинска помощ в университетската болница“, заяви министър Ананиев. „Ще наблюдаваме развитието на университетската болница и ще я подкрепяме съобразно нашите възможности, за да подобрим условията на работа в нея. Ще работим и за повишаване на ефективността в здравеопазването чрез промени в действащата нормативна уредба“ допълни той.

В началото  на 2018 г. болницата получи акредитационна оценка „отлична“ за цялостна медицинска дейност за срок от 5 години, а на 14 март правителството  я определи като Университетска болница за този срок.

P1140903 P1140908 P1140916