Затяга се контролът заради COVID-19 във Варна, спира таксуването в синята зона

COVID-19В деня, в който Националният оперативен щаб потвърди първи случай на заразен с коронавирус във Варна, кметът Иван Портних обяви, че се затяга контролът заради COVID-19 в морския град.

Засилват се проверките по търговските обекти. При неспазване на хигиенни изисквания или наличие на струпване на хора ще последват тежки санкции за собствениците, включително затваряне на обекта.

Община Варна е готова да съдейства на екипите на полицията и РЗИ, които проверяват поставените под домашна карантина. С полицията ще бъде организиран контрол на гарата и автогарата.

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация – Варна” поема обработките на важни транспортни центрове, като автогара, жп гара, подлези. Продължават eжедневните дезинфекции на автобусите и тролейбусите на „Градски транспорт“.

От утре – 16 март, временно спира таксуването в синята зона.

Районните кметове ще проверяват дали домоуправителите осигуряват дезинфекции във входове, на врати, брави, асансьори, парапети в кооперациите.

„Имаме готовност при влошаване на ситуацията на по-крути мерки“, посочи кметът и  напомни, че за нарушение на разпорежданията против разпространението на коронавируса Наказателният кодекс предвижда затвор до 5 години и глоба от 10 000 лв. до 50 000 лв.

10 нови заразени с COVID-19 бяха установени у нас днес след лабораторни изследвания, с което регистрираните до момента в България  случаи  на новия коронавирус са 51, два от които смъртни. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Мутафчийски.

Единият от заразените е 47-годишен мъж от Варна, който в пика на епидемията е пътувал от Варна до Бергамо, а после и до Испания.  В момента е поставен под карантина в инфекциозното отделение на Университетска болница „Св. Марина“.

I