49 двойки с репродуктивни проблеми е подпомогнала Община Варна от началото на годината

IMG_20171009_143207Нови 12 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати от общинската инвитро програма. На днешното си заседание съветниците от ПК „Здравеопазване“ се съгласиха да им бъдат отпуснати 30 000 лв., като четири семейства ще получат по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, а осем – по 2 000 лв. На две двойки бе отказана помощ, тъй като не отговарят на критериите за финансиране.

От началото на годината 49 семейства са одобрени за ползване на средства от фонд „Инвитро“, като цялата сума е в размер на 117 500 лв. Бюджетът на програмата през 2017 г. е 170 000 лв., а остатъкът до края на годината – 52 500 лв., стана ясно на заседанието на комисията.

Общинските съветници гласуваха също 139 варненци да получат еднократна помощ за лечение на обща стойност 31 300 лева. Помощите са в размер между 100 и 700 лева в зависимост от степента и вида на заболяванията. 1 000 лева ще бъдат отпуснати на дете за закупуване на инвалидна количка, а 1 200 лева ще получи варненец за рехабилитация и медикаменти след претърпени операции. Молбите на 9 души бяха отхвърлени, тъй като не покриват условията за подпомагане. Съобщено бе още, че до края на годината в бюджета на Община Варна остават 15 000 лв. за помощи за лечение.

Членовете на комисията се запознаха и с писмо от управителя на ДКЦ 4 относно включване на Програма за профилактика срещу усложнения на захарния диабет в проектобюджета на Община Варна за 2018 г. Стойността на програмата е 20 000 лева и предвижда да обхване 300 пациенти с диабет от Варна и региона в рамките на 3 години. Прегледите се извършват в Центъра за лечение на „Диабетното стъпало“ в ДКЦ 4 (бившата поликлиника на Окръжна болница).

По програмата ще бъде изготвен регистър на пациентите с диабетно стъпало, какъвто в момента липсва. Той ще съдържа информация за пациента, данни от изследванията му и препоръки за по-нататъшни действия. Bebeta

Целта е да се преустанови тенденцията за късно диагностициране и лечение на усложненията на диабет, водещи до висока инвалидизация и смъртност. Пациентите ще бъдат подпомогнати в борбата за подобряване на здравословното им състояние и начина им на живот.

Диабетното стъпало е тежко усложнение на захарния диабет, за чието предотвратяване са необходими редици мерки. Сред тях са не само добър контрол на кръвната захар, нормализиране на тегло, редовни физически натоварвания, но и добра грижа и хигиена на краката, подбор на ортопедични обувки и стелки и системно медицинско наблюдение.

Общинските съветници дадоха положително становище и препратиха писмото към дирекциите „Финанси и бюджет“ и „Здравеопазване“ за действия по компетентност.