Община Варна ще отпусне 450 хил. лева на МБАЛ „Св. Анна“

Obshtina_Varna450 хил. лева от общинския бюджет ще бъдат предоставени МБАЛ „Св. Анна – Варна“. С 350 хил. лева от тях ще се извърши ремонт на фасадите на Хирургичния блок към лечебното заведение, а с останалите ще бъде купена медицинска апаратура. Това реши ПК „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет.

Ремонтните дейности са наложителни заради все по-интензивно рушащата се външна мазилка и реалната опасност от нараняване на хора вследствие падащи части от фасадата. Със собствени средства на болницата е направен ремонт на източната част, но настоящето финансово положение не позволява довършване на останалата част, стана ясно на днешното заседание на комисията.

100 хил. лева ще бъдат инвестирани в апаратура за Клиниката по урология. Предстои да бъде купен „Холмиум“ лазер за извършване на литотрипсия на камъни, с какъвто лечебното заведение не разполага.

Съветниците решиха предоставените от бюджета на Община Варна средства за МБАЛ „Св. Анна“ за капиталови разходи да се отразят като увеличение в капитала на болницата.

На днешното заседание стана ясно също, че рентгеновият апарат на ДКЦ „Св. Иван Рилски“ – Аспарухово е повреден и не работи, а без работеща образна диагностика се блокира работата на лекарите в центъра. Възникнаха дебати дали да се инвестира в нов рентген, изплащан разсрочено, или да се купи апарат втора употреба. Общинските съветници решиха да отложат точката за доизясняване на възникналите въпроси.