Общинският съвет почете 574-та годишнина от Битката при Варна

3574-тата годишнина от Битката при Варна, известна още като Битката на народите,  беше отбелязана с тържествен ритуал в двора на Парк-музея на бойната дружба „Владислав Варненчик“. В честването се включи и общинският съветник Марица Гърдева. От името на ОбС-Варна тя поднесе венци и цветя пред символичния мавзолей на полския крал Владислав ІІІ Ягело и паметника на Янош Хуняди.

Своята почит към загиналите в битката при Варна отдадоха също Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, Ярослав Камас – зам.-посланик в посолството на Република Чехия у нас,  почетният консул на Чехия във Варна Зденка Боевова, директорът на ОД на МВР – Варна ст. комисар Даниел Пашов, представители на районните кметства, граждани.13

В памет на падналите по бойните полета християнски воини свещеници от Варненската и Великопреславска  митрополия отслужиха заупокойна молитва, след което бе запазено едноминутно мълчание.  По традиция церемонията завърши с тържествен марш на представителни части на Военноморските сили.

По-късно Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ ще пренесе посетителите в отминалата средновековна епоха. Гостите на музея ще могат да разгледат и обогатят знанията си за облеклото и въоръжението от времето на крал Владислав, да изпробват уменията си в стрелбата с лък и да се насладят на демонстративни средновековни двубои.

2   6

1   10

4   7

12   17