Общинският съвет почете паметта на граф Игнатиев и на Александър Рачински

7Общинският съвет във Варна почете паметта на граф Игнатиев и на Александър Рачински – руски дипломати, свързали живота си с България. Венец и цветя пред техните паметници положи председателят на местния парламент Тодор Балабанов, а в тържествата се включиха също общинските съветници Стен Лазаров, Януарий Вичев и Ганчо Ганев.

Организатор бе Генералното консулство на Руската федерация във Варна по повод Деня на дипломатическия работник. На събитията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, кметът на Варна Иван Портних, зам.-областният управител Илиян Карагьозов, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, кметът на Добрич Йордан Йорданов, районни кметове, представители на организации и др.

Граф Николай Игнатиев е сред първите почетни граждани на Варна, провъзгласен с решение на Общинска тричленна комисия от 1902г. в „знак на дълбока и искрена признателност за заслугите му към нашето отечество“. Александър Рачински е първият вицеконсул на Русия във Варна, който е съдействал за богослужение на старобългарски език и за развитие на просветното дело в града.

3   5

4   2

  11  14

9