Откриха мемориален знак на доц. д-р Димитър Клисаров

D_1Мемориален знак в памет на доц. д-р Димитър Клисаров – основател на лицево-челюстната хирургия във Варна, беше открит днес. Плочата е поставена на улицата, носеща името на видния лекар.

Инициатор е неговата дъщеря – проф. Анелия Клисарова, зам.-председател на Общинския съвет и председател на комисията по здравеопазване към местния парламент, по повод 10-годишнината от кончината на дългогодишния преподавател в Медицински университет  – Варна.

„Това е моя отдавнашна идея – да поставим знак, за да знаят хората защо тази улица носи името на Димитър Клисаров, който посвети  50 години на своята професия, на своята работа. Той беше оценен както от хиляди пациенти, така и от своите колеги. Затова една прекрасна аудитория във Факултета по дентална медицина е кръстена на него. Варненската общественост също оцени заслугите на татко и неслучайно през 2012 г. Общинският съвет гласува улица във Варна да носи на неговото име“, каза при откриването проф. Анелия Клисарова.

Събитието уважиха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, зам.-кметът Коста Базитов, проф. д-р Красимир Иванов, председател на Асоциацията на университетските болници в България и бивш ректор на МУ-Варна, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. д-р Силва Андонова, приятели, колеги и ученици на доц. Клисаров. Сред тях е проф. Цветан Тончев, ръководител на Клиниката по лицево-челюстна хирургия при УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.D_3

„Доц. Клисаров беше човек с голямо „Ч“ и с голямо сърце, за когото може да се говори много. Вече минаха 10 г., откакто ни напусна, но редовно идват пациенти, които го споменават. Доц. Клисаров е име във Варна. Дай боже, всеки един професионалист да остане така ярко в паметта на хората“, изтъкна в словото си проф. Тончев.

Доц. д-р Димитър Ст. Клисаров, д.м., е дългогодишен преподавател в Медицински университет  – Варна и хоноруван преподавател по  „Челюстно-лицева протетика” в МК – Варна. Той е роден през  1934 г. във Варна. Завършил е стоматология във ВМИ  – София.   Трудовият му път започва като участъков стоматолог в село Белгун, Добричко, където работи до 1961г. Придобива специалност    „Хирургична стоматология” през 1965 г. и „Лицево-челюстна хирургия” през 1967 г. През 1970 г. е избран за асистент в Катедрата по хирургически болести на МУ-Варна. Хабилитира се през  1989 г. и е ръководител на Сектор по лицево-челюстна хирургия в Катедрата по хирургически болести до 1994 г. През  2005 г. получава академичното отличие  „Синя лента” на МУ-Варна за цялостен принос.

D_11 D_20
D_10 D_6
D_16 D_15
D_18 D_19