Председателят на Общинския съвет се включи в заседание на Висшия съдебен съвет

2Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов се включи в изнесено заседание на Висшия съдебен съвет, което се проведе днес във Варна. Заседанието бе открито от министъра на правосъдието Цецка Цачева, а на него бяха изслушани представителите на правораздавателните институции и местната власт в града. Основна тема на срещата бе необходимостта от изграждането на  палата, в която да бъдат настанени всички органи на съдебната власт.

Участниците в срещата бяха единодушни, че Варна има изключителна нужда от съдебна палата. Постигнато бе и съгласие относно местоположението на новата сграда. Теренът с площ около 10 дка се намира на кръстовището между булевардите „Хр. Смирненски“ и „Сливница“ и е изключително комуникативно място. Той позволява върху него да бъде построена сграда с 50 000 кв. м РЗП и 1000 паркоместа. По-голямата част от имота е държавна собственост, а останалата – общинска. Теренът е далеч от археологически следи, няма тежка техническа инфраструктура и ще бъде удобен за строителство.

„Обединихме се около идеята, че това е едно добро решение, по което предстои да работим. Теренът, който се намира в географския център, дава възможност за разгръщането на сграда, която да осигури необходимите зали, работни помещения, паркинги, цялата инфраструктура“, каза пред журналисти министър Цачева.1

Според представляващия ВСС Боян Магдалинчев старият проект за съдебна палата вече е неработещ. „Нуждите на органите на съдебната власт са променени от времето, когато е проектирано. От тогава до сега се е увеличила числеността на магистратите и съдебните служители. Дори и да бъде построена сградата, няма да задоволи нуждите“, коментира той и добави, че може да се търси целево финансиране от държавата.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че изграждането на Съдебна палата във Варна трябва да бъде приоритет за ВСС, държавата и местната власт. „Това е крайно време да се случи, защото Варна и варненци го заслужават. Вярвам, че всички препятствия откъм финансиране и воля на различните органи ще бъдат преодолени“, отбеляза Панов.

3   4