Тодор Балабанов посрещна ученици от няколко европейски държави

3Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов посрещна деца от няколко европейски държави, които посетиха Варна по покана на евродепутата Емил Радев. Домакин на срещата беше Областният информационен център – Варна.

Ученици и учители от Франция, Австрия Белгия и Румъния участват в проекта „Европейските ценности чрез новите технологии“ по програмата „Еразъм+“, а техният български партньор е силистренската гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“.

Балабанов запозна гостите с част от европроектите, които се изпълняват в морската столица. Той изтъкна, че амбицията е Варна да стане Град на знанието, в който да се обедини интелектуалният потенциал– от университети, научни центрове, училища. Затова един от приоритетите ни е именно образованието. „30% от макрорамката на тазгодишния общински бюджет са само за функция „Образование“, като част от инвестициите са насочени към модернизиране на образователната инфраструктура. За подобряване на условията в клас разчитаме и на европейско финансиране. В момента се изпълняват два проекта по ОП „Региони в растеж“, като със средствата от Европа нов облик ще придобият 9 училища и 3 детски градини. В някои учебни заведения ремонтите приключиха и учениците вече се радват на модерна учебна среда“, каза председателят на ОбС-Варна.

По думите му просперитетът и енергията на Варна не остават незабелязани и в Брюксел. „Затова през 2017 г. бяхме Европейска младежка столица, а съвсем скоро – през 2019 г., ще станем Европейска столица на спорта“, добави Балабанов.6

Поздравителен адрес беше прочетен от името на Емил Радев. В него евродепутатът изразява задоволството си, че родният му град Варна е част от маршрута на учениците в България.

„Проектът, който Ви е събрал, е част от една от най-успешните и познати програми на Европейския съюз – „Еразъм+“. Вече три десетилетия тази програма дава възможност на младите хора да обогатяват своите знания, да развиват своите интереси, да пътуват, да се ориентират професионално, да създават нови приятелства. Възползвайте се от този шанс!“, се казва в адреса.

На учениците беше прожектиран филм за забележителностите на Варна. Те останаха впечатлени от мултитъч устройствата в Областния информационен център.

Управителят на ОИЦ – Варна Виктория Николова каза на младите хора, че като навършат 18 години, могат да се възползват от безплатно пътуване из Европа. „Необходимо да се регистрирате в сайта на Европейската комисия и да направите избор на дестинация“, обясни управителят на ОИЦ-Варна. Тя ги запозна и с възможностите, които предоставят кръжоците „Твоят час“ и „Успех“. Те се реализират с европейско финансиране.

2   7

5   9