Варна иска от държавата имоти в Морската градина

3С почти пълно мнозинство Общинският съвет във Варна даде съгласие общината да придобие безвъзмездно от държавата управлението върху къщата на Антон Новак – създателя на Морската градина. Решението е в изпълнение на част от програмата на местната администрация за съхраняване на културно-историческото наследство на града.

Идеята е къщата, намираща се в историческото ядро на Морската градина, да бъде превърната в   музей на Антон Новак. Предвижда се средствата, необходими за нейната реконструкция и реставрация, да бъдат осигурени по различни оперативни програми.

Сградата е строена в началото на миналия век специално за чешкия паркостроител. Освен за създаването на Морската градина Новак има заслуги и за цялостния озеленителен план на Варна, курорта “Св. Св. Константин и Елена” и двореца “Евксиноград”.

Общината желае да придобие за управление още един недвижим имот в Морската градина, чийто собственик е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Става дума за някогашната младежка площадка (бивша дискотека „Спайдър“). Имотът е близо 1,6 дка и включва три едноетажни постройки с обща застроена площ 82 кв. м. Намеренията на местната администрация са той да бъде превърнат в кът за отдих, социални контакти и забавления. Дискотеки и ресторанти там няма да има, бе изрично заявено в рамките на заседанието. Общинският съвет възложи на кмета да проведе необходимите процедури за безвъзмездно придобиване в управление на двата имота в полза на община Варна.

След едночасова дискусия съветниците одобриха също отпускането на 100 хил. лева от местната хазна за честванията на 100-годишнината на футболен клуб „Спартак 1918“. Голяма част от сумата ще бъде изразходвана за юбилейния мач на варненския клуб с реномиран европейски отбор, който ще бъде кулминацията на празненствата.

1   2

9   4

5   7

10   8

Пресцентър,