Варна почете Ботев и Богоявление

41С традиционни ритуали във Варна беше отбелязан един от най-обичаните християнски празници – Богоявление. Силният вятър и студеното време не спряха стотици варненци да почетат празника, известен още като Йордановден. В тържествата се включиха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и много общински съветници. Те почетоха и 172-та годишнина от рождението на големия поет и революционер Христо Ботев.

В празничното утро Катедралният храм „Успение Богородично“ беше огласен от тържествена литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Непосредствено след нея на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ се състоя водосвет и благославяне на частите и бойните знамена. Сред официалните лица Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, народният представител Владимир Вълев. Церемонията уважиха също дипломати, районните кметове, представители на редица институции, граждани. 28

Последва традиционното шествие до Алеята на Възраждането в Морската градина, където с военен ритуал бяха отбелязани 172 години от рождението на Христо Ботев. В знак на признателност пред паметника на големия българин бяха положени венци и цветя.

Кулминацията на днешния празник беше ваденето на кръста от студените води на Черно море. По традиция той беше хвърлен от митрополит Йоан от борда на военен катер на първа буна. Пръв до кръста стигна 27-годишният Александър Николов, който хваща светинята за трети път. IT специалистът пожела на всички варненци здраве, успехи и повече позитивна енергия. Този път над 60 смелчаци скочиха в януарското море. Най-младият беше на 12 години, а най-възрастният – на 80.

1 3 2

5 10 13

15 17 20

19 22 23

24 25 27

32 30 33

36 37 38