Варна празнува

1В деня, в който християнската църква почита Света Богородица, Варна чества своя празник. По традиция празникът започна в Катедралния храм с тържествена архиерейска света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

След това на централния площад „Св. Св. Кирил и Методий” бяха издигнати флаговете на ЕС, на България и на Варна. Последва традиционното литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица, в което се включиха и стотици варненци.

Сред официалните лица бяха кметът Иван Портних, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, областният управител Стоян Пасев, началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров, военният представител на началника на отбраната във Военните комитети на НАТО и ЕС контраадмирал Митко Петев, народни представители, заместник-кметове. Празника уважиха и много общински съветници.

Празникът продължава с още събития и прояви. В 17:00 часа в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ ще бъде открита изложба на ученици от художествените паралелки на НУИ „Добри Христов“. В 18:30 ч. ще бъдат наградени победителите от трите гонки във Варненския залив в свободната зона на Пристанище Варна. 15

В 20:00 ч. е началото на тържествения концерт по случай Деня на Варна, на който ще бъдат връчени почетни звания и отличия. На сцената в Летния театър ще излязат фолклорен ансамбъл „Варна“, камерен ансамбъл „Добри Христов“, братя Аргирови, Виктория Георгиева, Атанас Кателиев и квартет „Angel Voices“.

Традиционният концерт на пл. “Независимост” със солисти и оркестър на Държавната опера, под диригентството на Мартин Пантелеев е с начален час 20:30 часа.

По случай Деня на Варна от 21:30 часа ще започне нощно бягане „Пътят към светлината“. Началото ще бъде дадено до Слънчевия часовник на входа на Морската градина.

Празничните илюминации в акваторията на Варненския залив са в 23:00 часа.

 

2 4
5 9
11 13
14 16
19 20