Варна празнува

14Варна чества своя празник – 15 август, на който християнската църква почита Света Богородица.

По традиция празникът започна с тържествена архиерейска света литургия, отслужена от митрополит Йоан в препълнения катедрален храм „Свето Успение Богородично“. Сред официалните лица бяха кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, евродепутатът Емил Радев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, народни представители. Празника уважиха също омбудсманът Мая Манолова, Амелия Гешева – зам.-министър на културата, Владимир Климанов – генерален консул на Руската федерация във Варна, много общински съветници, представители на местната и държавната власт.

На централния площад „Св. Св. Кирил и Методий” бяха издигнати флаговете на ЕС, на България и на Варна. Последва литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица, в което се включиха стотици варненци и гости на града.

Празникът продължава с множество събития и прояви. За любителите на народната музика от 17:30 часа на сцена „Раковина“ ще свири гайдарският оркестър „Диньо Маринов“ при НЧ „Васил Левски 1945“. На същата сцена в 19:00 часа Богдан Томов ще весели децата на Варна.6

Купата на Световното първенство по волейбол за мъже е във Варна в празничния ден. Феновете ще имат шанса да се докоснат до златния трофей, който от 17:00 до 20:00 часа ще бъде изложен на входа на Морската градина. Българската федерация по волейбол е подготвила много забавления, а около 19:00 часа на място ще бъде и волейболната легенда и вицепрезидент на организацията Любо Ганев.

От 20:00 часа е традиционният концерт на пл. “Независимост” със солисти и оркестър на Държавната опера, под диригентството на Мартин Пантелеев. В същия час в Летния театър ще започне концерт на Михаил и Кристина Белчеви и фолклорните ансамбли „Варна“ и „Тракия“ – Пловдив.

21:00 е началният част на концерта в свободната зона на пристанището. В него ще се включат музикалното поп дуо „Моранди“ от Румъния, Славин Славчев и групата Julian’s Laughter, Атанас Колев, Папи Ханс, Виктория Георгиева, 100 кила, Дийп зон прожект /Deep Zone Project/ и Орлин Павлов. Около 23:20ч. ще стартират празничните илюминации.

3   7

1   11

12   13

16   17

18   20