Възстановяват обичана атракция в Морската градина

Morska_gradina_smallЕдна от атракциите в Морската градина в миналото – скулптурата на козел, ще бъде възстановена. Изработката на копие на произведението е заложена в тазгодишната Програма за паметниково, художествено пластично и монументално изграждане във Варна за 2021 г., която беше одобрена на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“. През социализма скулптурата на козела се намираше на върха на Алпинеума в Морската градина, но по-късно изчезна, вероятно в резултат на посегателство.

Възстановяването на културно-историческата памет на Варна чрез поставяне на паметни знаци на бележити личности е един от акцентите в програмата е. В чест на варненските опълченци ще бъде издигната паметна стела. Предвижда се също изработване на паметен знак на писателя и преводач Петър Алипиев.

С плочи и пластични знаци Варна ще почете паметта на достойни българи, оставили диря в историята на града. В знак на признателност ще бъдат поставени плочи на Христина Хранова, първата акушерка и първата водна спасителка в България, и на Галина и Стефан Йорданови – балетния и семеен тандем с изключителни заслуги за израстването на балета във Варна. Ще бъде увековечена паметта и на братята Найденови – оперния диригент Асен Найденов и пианист-педагога Найден Найденов.

През 2021 г. Община Варна ще продължи да работи върху естетизацията на градската среда в кварталите. Предстои поставянето на скулптурата „Диалог“ на Адриана Добрева в кв.“Владислав Варненчик“.

Проектобюджетът за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е в размер на 19,8 лева. От тях 1 млн. лева са за финансиране на проектите по фонд „Култура“.

Заради пандемията средствата в програмата за международни и местни културни прояви са намалени. 200 хил. лева по-малко е планирала Община Варна за честванията на националните и градски празници. С почти същата сума е редуцирано общинското финансиране за международни и национални фестивали, но въпреки намалените средства голяма част от традиционните събития намират място в културния календар на Варна.

На днешното заседание членовете на комисията дадоха съгласието си да се отпуснат средства от общинския бюджет за закупуване на гориво за Театрално-музикалния продуцентски център и Кукления театър, което ще струва на хазната над 158 хил. лева.