Връчиха награди “Варна”

1Кметът на Варна Иван Портних и председателят на ОбС Тодор Балабанов връчиха награда „Варна“ за 2023 г. на тържествена церемония в препълнената зала „Пленарна“. По традиция престижните отличия се дават в навечерието на най-светлия български празник – 24 май. Церемонията уважиха областният управител Марио Смърков,  командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-кметове, общински съветници, ректори на университети, представители на администрацията и на различни институции.

Общо 31 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието са отличени с награда „Варна“ тази година, като номинациите им бяха одобрени с пълно единодушие от местния парламент.

Тазгодишният носител на голямата награда „Варна“ е скулпторът Живко Дончев. Той е отличен за цялостно творчество и високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна.

В приветствието си председателят на ОбС Тодор Балабанов заяви, че в зала „Пленарна“ на заседания на Общинския съвет се чуват различни мнения по много теми, но стане ли дума за образование, наука, култура – всички са единодушни. „Най-смислените инвестиции са именно в тези сфери, защото знанията, уменията, енергията на хората са в основата на просперитета на един град. Затова и съвсем наскоро без никакви колебания гласувахме повече средства за образование и култура“, изтъкна той.8

„Варна днес изразява своята признателност към всички вас – заслужили и всеотдайни хора, които оставяте трайна следа в обществения живот на града и страната ни. Оценявам високо труда и таланта Ви и Ви благодаря, че сте избрали Варна за свой дом и свое професионално развитие“, каза още Тодор Балабанов.

Кметът Иван Портних също поздрави наградените. „За мен е огромна чест и удоволствие да поздравя в навечерието на най-светлия български празник – 24 май, всички носители на награда „Варна“. Искам да пожелая на всички Вас да продължавате да търсите предизвикателства, да си поставяте смели мечти и цели, защото сте доказали, че можете да ги сбъдвате. Вие сте представителна извадка на огромния потенциал на града ни и сте мярка за качество на нашите култура, изкуство, образование и наука. Бъдете все така вдъхновени и продължавайте да създавате бъдещи носители на награди „Варна“, изтъкна в приветствието си Иван Портних.

На днешната церемония знамето на Варна, гордо развято на Антарктида, бе върнато на кмета Иван Портних. Той го получи от капитана на първия български научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ Николай Данаилов след първата му експедиция до Ледения континент.

7 9
12 13
4 16
18 22
20 24
27 28
31 34
36 38
42 44
54 48
59 60