Добри финансови резултати отчитат общинските дружества във Варна

IMG_20190621_104522Общинската икономика във Варна се развива стабилно. Това показват отчетите на дружествата с общинско участие за 2018 г., които бяха разгледани на днешното заседание на ПК „Собственост и стопанство“.

На печалба са почти всички активно работещи дружества. Устойчиви финансови резултати продължават да показват „Пазари“ и „Обреди“. Те са приключили 2018 г. с по около 300 хил. лева печалба. Дружеството „Ученическо и столово хранене“, което предходната година имаше отрицателен резултат, отчита 14 хил. лева печалба.

Добро развитие показва и „Дворецът на културата и спорта“. Дружеството има натрупани загуби от минали години в размер на 2,5 млн. лева, но през 2018 г. отчита печалба в размер на 53 хил. лева и положителни парични потоци от оперативна дейност в размер на 83 хил. лева.

Единственото работещо дружество, което е на минус, е „Градски транспорт“. През миналата година то е реализирало загуба в размер на 3, 098 млн. лева, като една от причините за отрицателния резултат е остарелият парк на градския транспорт.IMG_20190621_104809

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който присъства на заседанието, използва повода да съобщи, че Община Варна ще получи безвъзмездна финансова помощ по ОП „Околна среда“ в размер на 70 млн. лева. Със средствата ще бъдат купени около 77 електрически автобуси и тролейбуси.

Съветниците приеха отчетите и на дружествата „Стадион Спартак“ и „Централен универсален магазин“, чиито капитал миналата година стана 100% общинска собственост. И двете дружества почти не развиват дейност и ще бъдат ликвидирани.

Ликвидация ще бъде направена и на „Жилфонд“, стана ясно на днешното заседание. Дружеството трупа загуби, а отдавна е изчерпало своето съдържание.

IMG_20190621_105733Съветниците гласуваха също да се прекрати чрез ликвидация „КОТ-Варна“ – наследник на дружеството за улично видеонаблюдение „Варна-Ефкон“. Всички активи ще бъдат прехвърлени на Община Варна, бе изтъкнато на заседанието.

Друго решение, което бе взето, бе ОП „Общински паркинги и синя зона“ да поеме управлението на Рибарско пристанище-Варна (бившето пристанище на „Рибни ресурси“) в Аспарухово, което бе предоставено на общината с решение на правителството. Поради спецификата за експлоатацията и поддръжка на Рибарско пристанище общинското предприятие е с най-близък предмет на дейност.

„Пристанището не е ремонтирано от 80-те години на миналия век. След като поемем управлението, ще можем да кандидатстваме по европейски проекти и програми, за да го модернизираме“, обясни пред съветниците директорът на ОП „Общински паркинги и синя зона“ инж. Младен Иванов. Той изтъкна, че една от целите е пристанището да се ползва и за сезонно плаване. Има идея да се създаде транспортна връзка по вода между кв. „Аспарухово“ и Морска гара.

IMG_20190621_112018   IMG_20190621_115443