Има разрешение за строеж на новата сграда на библиотеката във Варна

1Има издадено разрешително за строеж на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Новината съобщи кметът Иван Портних на откриването на изложба, с която културната институция отбеляза 135 г. от създаването си и 125 г. от рождението на нейния първи уредник и директор Добрин Василев. Експозицията „Аз съм мечтател…“ бе открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в присъствието на депутатите Павел Христов, Нели Петрова и Емилия Милкова, която е дългогодишен директор на библиотеката.

Церемонията уважиха също председателят на ОбС Тодор Балабанов и общински съветници, областният управител Стоян Пасев, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, ректори, представители на културни институти, много гости. На събитието присъстваха и потомци на Добрин Василев – виден варненски общественик и книжовник.

„135 години за съществуването на една библиотека е нещо много голямо. Изложбата, която откриваме, е в чест на Добрин Василев, но тя е посветена и на варненци, които са помагали със средства тази библиотека да я има и днес“, посочи в приветстието си Цвета Караянчева. Тя пожела на служителите да продължат да пазят този храм на книжовността. „Книгата е свещена, ние трябва да я запазим и да я предадем на нашите деца. Трябва да върнем любовта на децата към книгата“, добави Цвета Караянчева. В рамките на събитието тя бе удостоена със знака на посланиците на библиотеките у нас и получи електронна читателска карта.8

Кметът Иван Портних благодари на екипа на библиотеката за сътрудничеството по проекта за нова сграда и съобщи, че вече има издадено разрешително за строеж. Той припомни, че в конкурса, спечелен от холандско архитектурно бюро, са участвали над 370 идейни проекта от цял свят. „Радвам се, че преди три години заедно поехме инициативата да изградим нов дом на нашето книжно богатство. С общи усилия вярвам, че ще успеем да го съградим“, добави кметът.

Изложбата „Аз съм мечтател…” представя библиотеката от създаването й през 1883 г. Чрез лични документи и артефакти разкрива облика на общественика и твореца Добрин Василев – автор на библиография и история за града.

7   10

3   6

9   12