Избраха журито за награда „Варна“ в областта на културата

KDR_1Комисията по култура и духовно развитие към Общинския съвет определи състава на журито за присъждане на награда „Варна“ за 2018 г. Носителите на престижното отличие ще бъдат избрани от седемчленно жури, в което по традиция ще участват миналогодишни победители.

Един от тях е художникът Венцеслав Антонов, носител на голямата награда „Варна“ за 2017 г. Своите оценки за новите кандидатури ще дадат също Ангел Ангелов, победител в раздел „Литература“, и Татяна Капричева, която бе отличена в ресор „Журналистика“. В състава на журито влиза и носителката на приза за изобразително изкуство Лора Янкова Маринова – Борисова.

Съветниците гласуваха актьорът Стоян Стоянов да представлява Държавния куклен театър – Варна, който миналата година получи наградата за спектакъла „Мечо Пух“. За раздел „Музика“ ще отговаря Неджет Мустафа Ахмед – музикант, преподавател и художествен ръководител. Според статута на наградата журито ще се оглавява от председателя на ПК „Култура и духовно развитие“ Даниела Димова.

Награда „Варна“ се връчва всяка година в навечерието на 24 май, като признание към културните творци на града за техните успехи и приноса им към развитието на културата и духовния живот. Призът се присъжда в разделите: литература; визуални изкуства; театър; музика; опера; танц; кино; публицистика и журналистика; архитектура; художествен превод; организация за подпомагане и популяризиране на културата и изкуствата.

На днешното заседание членовете на комисията изслушаха също доклад за мониторинг и оценка на проекти, спечелили финансиране по фонд „Култура” на Община Варна за 2017 година. Съветниците се обединиха около мнението, че рейтингът на даден проект трябва да рефлектира върху финансирането. Проектите с по-ниска оценка следва да получават по-малко средства от общинския бюджет и обратното.P1080777

Общинските съветници разгледаха и две писма за именуване и преименуване на улици във Варна. Едното предложение беше улица в селищно образувание „Манастирски рид, Бялата чешма и Дъбравата“ да носи името „Дъбова гора“, което не получи одобрението на съветниците.

Другото искане бе улица „Федот Попов“ в СО „Ален Мак“ да бъде преименувана в ул. „Равин Елиезер Ицхак Папо“. То беше отхвърлено заради незаконосъобразност.