Комисията “Наука и образование” одобри номинациите за награда „Варна“

С пълно единодушие общинските съветници от ПК „Наука и образование“ одобриха номинациите за награда „Варна“ в сферата на науката и на висшето образование, както и в системата на предучилищното и основното образование. Наградата се присъжда с решение на Общинския съвет всяка година в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

IMG_20170504_140847

Ето кои са номинираните за награда „Варна“:
В областта на хуманитарните науки Индивидуална награда за проф. д-р Стефан Пеев за цялостна научноизследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на денталната имплантология, за създаването на и ръководството на първия в страната университетски медико-дентален център към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.

Колективна награда за Факултет „Обществено здравеопазване“ към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна с декан Емануела Райчева Мутафова за разработване, въвеждане и акредитиране на три нови образователни специалности през 2016 г. – „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Оптометрист“ и „Логопедия“.

В областта на природните науки Индивидуална награда – няма номинации

Колективна награда за научния колектив на доц. д-р инж. Георги Киров, гл. ас. д-р инж. Любомир Камбуров и ас. д-р инж. Георги Червенков за високи постижения в патентната дейност и значителен международен научен принос.

В областта на обществените науки Индивидуална награда за проф. д-р Станислав Иванов за изключителната му научна продуктивност, която го поставя на първо място в страната сред преподавателите в областта на туризма по брой публикации в реномирани международни научни списания.

Колективна награда за научен екип с ръководител проф. д-р Теодора Бакърджиева за създадения нов образователен проект „Българо-норвежка образователна програма“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ и BI “Norwegian Business School”.

В областта на техническите науки Индивидуална награда за доц. д-р инж. Кристина Близнакова за високи постижения в областта на биомедицинското инженерство и за изследването на нови методи и технологии за диагностика на туморни образувания на млечната жлеза.

Колективна награда за научен колективен с ръководител флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров за изпълнението на инвестиционния проект „Полигон за практическо обучение по борба с корабни пожари“. Номинациите на награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование:

Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка – Виктор Мирев – ученик от XII клас в МГ „Д-р Петър Берон“, носител на сребърен медал от XIX Национална олимпиада по астрономия в Кюстендил, златен медалист при отборно класиране на националния отбор на България в международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Индия.

Ученик на годината в областта на професионалната подготовка – Христо Христов – ученик от IX клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, състезател по вдигане на тежести. Носител на три златни медала – в изхвърляне, изтласкване и двубой, като в двете дисциплини – изтласкване и двубой, постави европейски рекорди на Европейското първенство за кадети до 15 години в Полша. Носител на три златни медала в категория 94 кг. на Световното първенство за кадети до 17 г. в Тайланд.

Учител на годината в областта на предучилищното образование – няма номинации

Учител на годината в областта на обслужващите звена – Ева Божурова, старши учител по астрономия в Център за подкрепа на личностно развитие – Астрономическа обсерватория и планетариум „Николй Коперник“. Един от инициаторите за организирането на първата Национална олимпиада по астрономия. Има изключителен принос за поддържане на високо качество на българското образование по физика и астрономия. Нейни възпитаници са Виктор Мирев и Феодор Кономаев – носители на златен медал в отборно класиране на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Индия.

Учител на годината в областта на основното образование – Недко Царев – учител в ОУ „Антон Страшимиров“, утвърдил се като отличен учител по музика с инструмент гайда. Получил приза „Най-добър музикален педагог“ от XXIII Национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ и специална награда на кмета на Варна за Детски народен оркестър при ОУ „Антон Страшимиров“. Възпитаниците му имат високи постижения в национални конкурси.

Учител на годината в областта на средното образование – Тодор Янковучител по информатика и информационни технологии в Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“. Учител с широки интереси и разностранни компетенции. Води школи по програмиране и дигитални компетентности, роботика, подготвя за международно сертифициране в областта на хардуера и компютърните мрежи, в областта на приложния софтуер и програмирането.

Учител на годината в областта на професионалната подготовка – Крум Крумов – дългогодишен учител по спорт „Лека атлетика“ в Спортно училище „Георги Бенковски“. Възпитаниците му имат успешни изяви на международни и държавни турнири. На държавните първенства шестима негови възпитаници са спечелили общо 20 медала.

Колектив на годината в областта на предучилищното образование – ДГ № 38 “Маргаритка“ – колективът се отличава с голям творчески потенциал, активност и резултати в реализирането на образователните и възпитателни дейности. Активен участник и инициатор е на прояви на местно, национално и международно равнище. Колектив на годината в областта на основното училищно образование и обслужващите звена – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – училище с безспорен авторитет пред варненската общественост. Амбициозната и високо професионалната работа на целия колектив е мотивирана от стремеж към високи образователни и възпитателни постижения, които са доказан факт при вътрешните и външните оценявания на знанията на учениците.

Колектив на годината в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

Средно училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин“ – едно от най-престижните във Варна. Училището има доказан принос за утвърждаване и издигане авторитета на варненската образователна система. Учители и ученици имат активно участие и многобройни награди в международни, национални и регионални форуми в областта на образованието, науката и културата.

Окончателното решение ще бъде взето от Общинския съвет.