Утвърдиха носителите на награда “Варна” за култура

Общинските съветници от ПК „Култура и духовно развитие“ утвърдиха днес тазгодишните носители за награда „Варна“ в областта на културата. По традиция отличието се връчва на най-изявените през годината варненски творци в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Голямата награда „Варна“ тази година ще отиде при Венцеслав Антонов. Той получава признанието за изложбата си в галерия „Графит“ през ноември 2016 г., за извеждане на „Биеналето“ на световен подиум и за цялостно творчество.

В раздел „Литература“ отличията са за Ангел Ангелов – за издадения му роман „Пътуването“, и за Юлиян Янков – за книгите му „Романтика за динозаври“ и „Строителите на случайностна България“ – есета (в съавторство с Деян Михайлов).

В категория „Изобразителни изкуства“ приз получават Лора Борисова и Димитър Борисов за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията.

Номинираните в раздел „Театър“ са Гергана Арнаудова – за блестящото й изпълнение на главната роля Мадам Злата в постановката „Криворазбраната цивилизация“, и екипът на Държавен куклен театър-Варна – за спектакъла „Мечо Пух“.

Отличията в раздел „Музика“ отиват при Емил Диканаров – за активно пропагандиране на българска музика в чужбина и преподавателска му дейност, и при Неждет Ахмед – за изключителния му принос за развитието на музикалния фолклор, както и за преподавателска и изпълнителска дейност в инструменталния фолклор.

IMG_20170504_101857

Екипът на Държавната опера към ТМПЦ – Варна триумфира в раздел „Музика“. Признание получават постановъчният екип и изпълнителите – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа, за световната премиера на „Граф Монте Кристо“, мюзикъл по едноименния ром на Александър Дюма.

В категория „Журналистика“ победител е Татяна Капричева. Тя е отличена за високия й професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.

В разделите „Танц“, „Кино“ и „Архитектура“ няма номинации.

Окончателното решение ще бъде взето от Общинския съвет.

На днешното заседание общинските съветници гласуваха и състава на комисията за мониторинг и оценка към фонд „Култура“ за 2017 г. И тази година в комисията влизат доц. д-р Бистра Василева, зам.-декан на факултет „Управление“ в Икономически университет – Варна, и Пламена Паламарова, докторант в катедра „Маркетинг“ в същото висше учебно заведение. Ново попълнение е Елена Владова – журналист, автор на художествена литература и преводач.